Кирил Николов - Дизела атакува рекорд по маршрута Ком - Емине
Кирил Николов - Дизела атакува рекорд по маршрута Ком - Емине / Снимка: Личен архив

Опит за рекорд ще направи най-добрият български ориентировач през последните години Кирил Николов - Дизела. От тази сутрин в продължение на 5 дни той започва скоростно преминаване на най-дългия туристически маршрут в България Ком - Емине. С бягане или на планински велосипед той планира да премине близо 600 км по билото на Стара планина. Бегачът трябва да се справи с над 14 хил. м денивелация и да изминава средно по 120 км на ден.

Целта му е да подобри с 14 часа сегашния рекорд, който е 5 дни и 14 часа. Поставен е от Любомир Палакарчев през 1986 г. Същото трасе Кирил Николов ще се опита да покрие за 5 дни, а обикновеният турист го изминава за 3 седмици.

От 06:00 ч. тази сутрин Дизела стартира своя опит от хижа „Ком" над Берковица, а утре ще премине най-трудната част от трасето - от Беклемето до вр. Ботев. Предвижда се Кирил Николов и екипът му да пренощуват под върха, след което да потеглят към останалите отсечки в маршрута. Краят на трасето е предвиден на вр. Емине на 17 август. Дали опитът за рекорд е сполучлив, ще реши 5-членно жури на финала.

През цялото време феновете могат да насърчават на живо Дизела на определените пунктове по маршрута, които са предвидени за хранене и сън. Тези, които нямат възможност да се качат на билото на Стара планина, могат го да наблюдават онлайн, съобщи пред Дарик Ася Моллова от фирмата организатор на състезанието.

Кирил Николов е най-добрият български спортен ориентировач и планински бегач. Миналата година той успя да постави друг рекорд, като за 5 дни изкачи 5-те най-високи върхове на най-високите планини в България. 32-годишният мъж вече е вицешампион по ориентиране за 2012 г. и носител на редица световни титли по ориентиране и комплексно екстремно състезание.