Протестиращи поискаха незабавно решаване на проблема с КТБ (СНИМКИ)
Протестиращи поискаха незабавно решаване на проблема с КТБ (СНИМКИ) / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Вложители в КТБ излязоха на протест (СНИМКИ)
74284
Вложители в КТБ излязоха на протест (СНИМКИ)
  • Вложители в КТБ излязоха на протест (СНИМКИ)

Протестиращи се събраха днес пред Българска народна банка (БНБ) с искане проблемът с Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде разрешен. Организацията на протеста бе създадена във фейсбук групата "КТБalive" и според хората в страни, като Кипър, Гърция и Португалия, подобни банкови проблеми са решени в рамките на няколко седмици. Недоволните поискаха среща с главния гуверньор на Републиката Иван Искров, както и да влязат в Централната банка.

Сред протестиращите пред БНБ имаше както хора с малки, така и със значителни влогове и депозити в КТБ. Имаше и такива, на които целият бизнес е пострадал заради блокираните им вече почти втори месец пари.

„Лъжите са навсякъде и ние ги консумираме. Пари няма. Парите са готови, но не искат да ги пуснат. Това е цялата истина", казваха част от протестиращите.

„Нищо не очакваме, просто се надяваме да се приложи законодателството и практиките, които са доказани в другите европейски страни при подобни случаи. Има европейско законодателство, което ясно регламентира случая, то не се прилага. Въпросът е политически. Ако се прилага законодателството, да, би трябвало да успеем", допълниха други.

Протестиращи поискаха незабавно решаване на проблема с КТБ (СНИМКИ)
netinfo

В ефира на Дарик координаторът на фейсбук групата Даниел Божилов обясни, че скоро протестиращите ще се обърнат и към президента Росен Плевнелиев. Божилов направи и опит да разговаря с представители на БНБ, за да бъде инициирана среща с Иван Искров:

„От БНБ ми казаха, че това няма как да се случи, защото г-н Искров е в отпуска от днес, Управителният съвет на банката е тук само когато заседават, така че просто няма кой да ми обърне внимание. Хората тук искат едно нещо - държавните органи и най-вече БНБ, защото тя е оторизирана от закона институция да реши проблема, да се задействат и да се реши в сроковете, в които това беше направено в другите държави, в които е имало подобни проблеви", заяви Божилов.

Хората, които се събраха пред БНБ остават скептични, че КТБ ще отвори през октомври и се съмняват, че държавата ще гарантира блокираните им пари.

Следващият протест ще е в понеделник, обявиха инициаторите. Те се заканиха, че тогава ще бъдат хиляди.

Протестиращи поискаха незабавно решаване на проблема с КТБ (СНИМКИ)
netinfo