Рушат се археологически паметници в община Хисаря
Рушат се археологически паметници в община Хисаря / снимка: БГНЕС, архив

Тракийските могили в община Хисаря се рушат, каза кметът Пенка Ганева. Тя уточни, че управата не може да се грижи за археологическите паметници на своя територия. "Храмът с колоните в могила "Хоризонт" и култовият комплекс Четиньова могила са в най-тежко състояние", обясни Ганева.

Вследствие на натиска на могилния насип в "Хоризонт", има свличане на камъни и обектът е пред срутване. Показваме на туристите една развалина, казва кметът.

"През 2012 г. бяха отделени 25 000 лева за могила "Хоризонт", но те бяха пренасочени към Четиньова могила, така отидоха общо 100 000 лева за купола. А общината няма право да пипа нищо по паметниците, нужно е да се намесят археолози", обясни кметът на Хисаря. Въпреки това преди година местната власт се опитала да укрепи с дървени подпори могилния насип. Но тежестта на пръста се оказала по-силна и култовият храм е застрашен от затрупване.

Проливните дъждове рушат археологически паметници

Тежка е и ситуацията с Четиньова могила. Основната носеща конструкция е разрушена в източната си част. Крепидата на места достига пет метра, а обиколката й е над 240 метра. Тя не може да издържи тежестта на могилния насип, който заради проливните дъждове тази пролет е натежал още повече. На места водата руши и рони камъните, вследствие на което паметникът потъва. Рушенето на култовия комплекс е от години. През 2010 г., след пропадане на земните маси, тук се откъснаха големи каменни блокове.

От друга страна туристическият интерес към могилата е голям - по данни на кметството в с. Старосел, за 12 години култовият комплекс е бил посетен от над 300 000 души. Проблеми има и с резиденцията на тракийските царе на връх Кози грамади. Мястото на дворцовата зала е обрасло с буйна растителност, храсти и дървета. Обектът се съсипва и от натиска на земните маси, натежали от поройните дъждове през пролетта. Засечено е изместване на центъра на парадния вход с около 20 градуса, унищожени са щерните за вода, системите от улеи и част от крепостната стена. В същото време мястото е трудно достъпно и не се охранява. Нямаме приходи от туристи, за да назначим пазач, обясни кметът на Хисаря.

Общината е изправена и пред още един проблем - бившето землище на Елешница сега е прехвърлено към с. Паничери. Тук от покойния археолог д-р Георги Китов е открита единствената на Балканския полуостров тракийска гробница от бял камък със сглобка "вълчи зъби", разказа Пенка Ганева. Колоните отпред и арките обаче са отнесени от иманяри, а паметникът се руши. Искаме да се премести в Старосел, но нямаме никаква реакция от страна на държавата, разтревожена е кметицата.

Кандидатстването с проекти за опазване на културното наследство също не е вариант за общинската управа. Проблемът е в собствеността, казва Ганева. Част от терена под Четиньова могила представлява частни имоти, докато паркингът и алеята отпред са изградени върху общински парцел. Липсва акт за държавна собственост и в местността Кози грамади. А могила "Хоризонт" е върху общинска земя, но пък граничи с терени на православната църква. По тази причина не можем да кандидатстваме по никакви финансиращи програми, уточнява кметът на Хисаря. Решението, според нея, е държавата да не издава разрешителни за археологически разкопки и разкриване на паметници на културата, за които не е в състояние да полага грижи.

Източник: БТА