Демонстрират на живо операции в УМБАЛ
Демонстрират на живо операции в УМБАЛ / netinfo

Демонстрации на ендоназална синус хирургия във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги“ ще се проведат днес. Началото на демонстративните операции е в 11:00 ч., като посредством видеоконферентна връзка те ще могат да се наблюдават в реално време в Аудитория 10 в административния сектор на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66.

Операциите на живо ще извършат ринолозите проф. д-р Бернхард Шик от Германия и изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов

Предвидени са операции на новородено дете с едностранна хоанална атрезия и на възрастен пациент с носни полипи, обясни изпълнителният директор на болницата, проф. Карен Джамбазов.

Демонстративната хирургия ще бъде наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести и специализанти.

Хоаналната атрезия е вродена малформация на носните проходи, която представлява анормално развитие на изграждащите ги костни структури или меки тъкани. В случая едната от носните кухини не съществува и ще трябва да се перфорира посредством мининвазивен метод, след което в нея ще се постави силиконова тръбичка, която да поддържа носния проход.