Локомотив на пътнически влак се запали край Стара Загора
Локомотив на пътнически влак се запали край Стара Загора / снимка: БГНЕС, архив
Локомотив на пътнически влак се запали край Стара Загора
74248
Локомотив на пътнически влак се запали край Стара Загора
  • Локомотив на пътнически влак се запали край Стара Загора

Локомотив на пътнически влак се е запалил около 18.00 ч. днес. Инцидентът е станал малко преди Стара Загора. Няма пострадали пътници и служители на БДЖ.

Влакът с номер 8613, движещ се от София към Бургас, е превозвал 95 пътници в общо пет вагона. Поражения има единствено по локомотива. Вече е сформирана група, която ще разследва причините за аварията.

Преди Стара Загора локомотивната бригада установила наличието на дим, а малко след това се появили и пламъци. От БДЖ съобщиха, че машинистите са предприели незабавни действия за спиране на влака и пътниците са били евакуирани от вагоните.

Междувременно машинистите и кондукторите са започнали да гасят огъня с наличните пожарогасители. Повикани са били и пожарникари от Стара Загора, но до тяхното пристигане локомотивната бригада е успяла сама да загаси пламъците.

Няма пострадали пътници, както и служители. Предстои изясняване на причините за инцидента.

Към момента се знае само, че локомотивът е електровоз, т.е. той се движи с електричество от контактната мрежа по жп линиите. Няма поражения по самите вагони. Локомотивът вече е разкачен от тях и ще бъде преместен в Стара Загора, където ще бъде извършен щателен оглед.

Главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура” Бисер Минчев съобщи, че и те ще направят оглед на контактната мрежа в участъка, за да са сигурни, че няма повреди по нея. Движението на влаковете ще се осъществява нормално.

Пътниците обаче към 20.30 ч. още не са тръгнали към Бургас и продължават да са на мястото на инцидента. Първоначално се очакваше те да тръгнат към 20.00 ч., като на място трябваше да пристигне нов локомотив, който да поеме вагоните. По последна информация обаче  от следствените органи, който са на мястото, зависи кога ще тръгне влакът.