Служебният кабинет оповести задачите си
Служебният кабинет оповести задачите си / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Служебният кабинет оповести задачите си
74230
Служебният кабинет оповести задачите си
  • Служебният кабинет оповести задачите си

Служебният кабинет ще работи по пенсионната реформа и ще „нормализира здравеопазването и спешната помощ". Това е записано в списъка със задачи, публикувани на сайта на правителството.

Очаквано сред основните задачи са поготовката на актуализацията на бюджета за тази година, провеждането на честни избори, приключване на преговорите по партньорското споразумение с Брюксел и вече изпълнената задача - номинация на български еврокомисар. Вчера на първото си заседание служебният кабинет номинира Кристалина Георгиева.

Сред задачите е коректното обслужване и консултиране на гражданите в срок. Освен по актуализацията на бюджета, кабинетът на проф. Георги Близнашки трябва да продължи работата по бюджетната процедура за догодина; да проведе консултации по различни варианти за пенсионната реформа и да работи по електронното здравеопазване. Сред образователните приоритети е осигуряването на нормално започване на учебната година, както и стратегията за висше образование и въвеждането на дуалната система, започната от кабинета „Орешарски".

Президентът Плевнелиев очаква от служебния кабинет експертна оценка за необходимостта от структурни, включително конституционни промени в институционалния модел на съдебната система и гаранциите за върховенство на закона.

Сред най-важните задачи е взаимодействие с местните власти и гражданите във връзка с преодоляване на последствията, възникнали след природни бедствия и аварии.

Също така президентът е поставил задача за осигуряване на прозрачност в действията на ръководството на МВР и регионалните му структури, както и осигуряване на активни мерки за превенция по отношение на специфичните за периода рискове за сигурността на страната, включително престъпления против свободното упражняване на избирателни права и честните избори, заплаха от бедствия и засилване на миграционния поток.

Вижте целия списък с приоритети и задачи на служебния кабинет