Шпигел онлайн: България се сдоби с проевропейско служебно правителство
Шпигел онлайн: България се сдоби с проевропейско служебно правителство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Под заглавие: "Служебен кабинет до новите избори: България се сдоби с проевропейско преходно правителство" онлайн изданието на германското списание "Шпигел" публикува кратък материал за приоритетите и за някои от министрите в новия кабинет.

В публикацията се посочва, че след падането на приятелски настроеното към Русия правителство, България ще бъде временно управлявана от западно ориентиран служебен кабинет.

"Главна задача на кабинета ще бъде да стабилизира разклатената от кризи балканска страна и да подготви планираните за 5 октомври нови избори", посочва "Шпигел онлайн".

"Служебен премиер ще бъде юристът Георги Близнашки. 57-годишният служебен премиер обеща да се погрижи за "повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението". Той иска да подобри пострадалия имидж на България в Европейския съюз и НАТО", пише германското издание.

"В това ще му помага новият външен министър Даниел Митов, 36-годишен политолог. Финансовия ресор поема Румен Порожанов, 49-годишният бивш шеф на разплащателната агенция за европейските земеделски помощи в София ще трябва да се захване с кризата на четвъртата по големина банка в страната. Спасяването на Корпоративна банка се очаква да струва на данъкоплатците около 1 милиард евро, в добавка правителството е взело нови заеми", описва ситуацията "Шпигел онлайн".

Други задачи на служебния кабинет според германското издание са подписването на Договора за партньорство с Европейската комисия и подготовката за въвеждане на еврото.

Френският вестник "Лез еко" отбелязва, че "България все още не вижда светлина в дъното на тунела" и допълва, че седемте милиона българи ще изберат на 5 октомври своите нови депутати, които се очаква да решат трудното уравнение на кризата, която разтърсва най-бедната страна в Европа от над 16 месеца. Консервативната партия на Бойко Борисов, ГЕРБ, се смята за фаворит на изборите, съобщава "Лез Еко".

В публикацията се отбелязва кризата с Корпоративна банка, проблемите на България с корупцията и обществените протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Посочва се, че обявеното създаване на консултативна група от независими експерти за осигуряване на прозрачност в решенията свързани с енергетиката е първа стъпка за излизане на България от кризата, докато се чакат изборите през октомври.

Швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг" отбелязва, че "по отношение на финансовата политика току-що встъпилото в длъжност правителство е с доста вързани ръце" и посочва, че в понеделник вече разпуснатият парламент е отказал да вземе окончателно решение за актуализиране на бюджета.

Източник: БТА