Река Скът в Мизия се прибра в коритото си, извозват умрелите животни
Река Скът в Мизия се прибра в коритото си, извозват умрелите животни / снимка: БГНЕС
Река Скът в Мизия се прибра в коритото си
74227
Река Скът в Мизия се прибра в коритото си
  • Река Скът в Мизия се прибра в коритото си

Река Скът се е прибрала в коритото си, а пожарникарите постепенно отводняват кварталите в Мизия. Това заяви за Дарик зам.-директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев:

„Реката влезе в коритото си, но има много залети площи, които много бавно се източват. Затова ние помагаме на канализацията, като сме включили мощни помпи и изпомпваме вода от канализацията, така че да може на по-голяма площ да се оттича по-бързо водата. В най-високите части вече сме отводнили къщите, но приоритетно не работим по къщите, защото там има много вода и няма никакъв смисъл, тя се връща от канализацията".

50 помпи за отводняване работят в различни райони на града, а от сутринта започна извозването на удавените домашни животни до екарисаж, обясни Василев.

„Сутринта направихме съобщение, изкарват се умрели животни и автомобили на екарисажа събират животните, за да се изнесат от града, за да не предизвикаме епидемия".

По думите му във връзка с жълтия код за опасни валежи непрестанно се следи нивото както на реката, така и на язовирите, които се намират по поречието й.

Привършва и изграждането на полева кухня, чрез която семействата, останали без домове, ще могат да получат топла храна: „Надяваме се утре вечер хората да получат топла храна. Успяхме да отводним помпената станция, която е захранвала града с вода. извършена е дезинфекция. Вече работят екипите за възстановяване на помпите, така че да можем до два-три дни да възстановим и водоподаването. В началото тази вода освен за миене на дворове няма да може да се използва за санитарно-битови нужди, докато се изчисти тръбопровода и докато здравните органи не кажат, че е напълно безопасна и може да се използва за тези нужди. Но поне хората ще имат вода, с която да почистват къщите си и дворните места".

Васил Василев обясни още, че вече е организирано докарването на тежка строителна техника, която да извърши почистването на улиците в града след окончателното им отводняване. Създадена е и организация за бързо оповестяване на хората при нова опасност от наводнение.