Защо носът на клоуна е червен?
Защо носът на клоуна е червен? / Thinkstock/Getty Images

Защо носът на клоуна е червен?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Всичко останало е ясно - преувеличени обувки, коса, дрехи и дори нос, за да е смешен. Но за разлика от другите артикули, които си менят цвета, според желанията на всеки клоун, носът винаги е червен. Защо е така и кой го е измислил?

На пръв поглед отговорът е очевиден. Но всъщност не е, защото за обикновения зрител всички клоуни са еднакви, а те не са. Има различни типове. Първо, думата клоун е с неясен произход. Тя се появява за първи път около 1560 година и най-вероятно е със скандинавски корени. Клунс - на шведски, клуни - на исландски значи смотан, несръчен човек. Джордж Клуни. Традицията да се разсмиват високопоставени особи или най-обикновени зрители е много древна. Още в Египет 2400 години преди новата ера е имало клоуни.

Първите обаче, които стават масово популярни, нямат червени носове. Това са класическите клоуни с бели лица. Дизайнът им е дело на Джоузеф Грималди 1801 година. Този тип клоуни не са смешни, те са много сложни характери. Днес са запазени най-вече в пантомимата. Затова мимовете винаги са с бели лица. Но те също спадат към рода на клоуните. Обърнете внимание, палячовците също са бели клоуни. Често пъти са тъжни персонажи, на лицето може да се изрисува дори сълза. Палячото обаче е синоним на клоун и онези, които не разбират разделението, приемат, че палячото е смешник. И затова понякога използват думата в обиден контекст, Което е огромна глупост.

Белите клоуни са широко използвани в Комедия дел Арте и оттам идват арлекините. Арлекинът обаче има своя специфична роля. Той е слуга, не е задължително да е тъжен, може и да е смешен, но винаги е слуга. Изцяло смешният клоун се нарича Аугуст. Аугустът е друг вид артист. Той обикновено се изявява в двойка. Аугустът е онзи с перуката, подчертаните червени устни, бялото около очите и разбира се, червения нос. Неговите дрехи задължително не са му по мярка - прекалено големи или прекалено малки. Той прави серия от неща, които не му се получават. Това е в основата на комедийния ефект. Аугустът е немски клоун. Той произхожда от селските глупци, и пияници, с които зевзеците са си правели майтап. Затова и до ден днешен аугустите са по двойки. Единият е по-глупав от другия и другият си прави майтап за негова сметка. Носът му е голям и червен, заради връзката с пиянството. Той залита и върши щуротии, точно както пияницата. Само че тази вързка е средновековна. Днес аугустите вече не имитират пияни.

Има и още един вид клоуни - трампа, скитникът. Това са тъмни, черни клоуни. Скитникът на Чаплин е базиран на тях. Те са нацупени, допуска се да имат изкуствени носове, но черни, не червени. Съвременното цирково изкуство много рядко използва трампове. Белите клоуни също са се отделили и са получили независимост в пантомимата. Ето как в цирка са останали само аугустите, а те задължително са с голям червен нос.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук