Плевнелиев разпусна 42-рото НС, подписа указ за избори на 5 октомври
Плевнелиев разпусна 42-рото НС, подписа указ за избори на 5 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Със свой указ президентът Росен Плевнелиев разпуска 42-ото Народно събрание, считано от днес, 6 август 2014 г. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври т.г., съобщиха от прессекретариата на президента.

С друг свой указ президентът назначава, считано от днес, служебно правителство със служебен министър-председател Георги Близнашки.

Правителството на Пламен Орешарски подаде оставка, която бе приета от Народното събрание на 24 юли. В 12.15 ч. в същия ден за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в парламента. 180 от тях гласуваха „за”, против бяха 8 и 8 се въздържаха.

Три часа след приетата оставка на кабинета, президентът Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарно представените политически сили. След консултациите Плевнелиев веднага връчи проучвателен мандат на ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов, който бе върнат също веднага на президента. На следващия ден - 25 юли, Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов. На 30 юли Плевнелиев връчи проучвателен мандат на ДПС, но и той бе върнат.