Втори заразен се с вируса Ебола пътува за САЩ
Втори заразен се с вируса Ебола пътува за САЩ / БГНЕС

Втори американски хуманитарен работник, заразил се с вируса Ебола в Западна Африка, се очаква да пристигне днес в САЩ в тежко състояние, а нюйоркска болница изследва мъж със симптоми на смъртоносната болест, съобщи Ройтерс.

Мъжът, който дошъл в спешното отделение със силна треска и стомашни болки, е в добро състояние и резултатите от първите изследвания са показали, че той най-вероятно не е заразен с Ебола, казаха болнични служители.

От Либерия отпътува самолет с мисионерката Нанси Райтбол, която трябва да пристигне в американския град Атланта, за да бъде лекувана от специалисти по заразни болести в специално изолирано отделение в местна болница.

Специалисти от тази болница започнаха в събота да лекуват американския лекар Кент Брантли, който също се върна в САЩ, след като се заразил с Ебола в Африка.

Международни банки за развитие обявиха, че ще предоставят спешни заеми за 260 милиона долара на три западноафрикански страни, засегнати от разпространението на смъртоносния вирус Ебола, съобщи Ройтерс.

Обявлението беше направено, след като във Вашингтон се събраха почти 50 африкански лидери за домакинстван от САЩ форум, съсредоточен върху региона.

Световната банка каза, че ще отпусне 200 милиона долара в помощ на Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Африканската банка за развитие също заяви, че ще предостави финансова помощ в размер на близо 60 милиона долара на трите държави, чиито здравни системи и ресурси са подложени на сериозно напрежение заради епидемията от ебола, отнела от февруари живота на около 900 души.

Помощта е в отговор на плана за 100 милиона долара, обявен от Световната здравна организация за справяне с епидемията. САЩ също ще предоставят още помощ на засегнатите страни и на международните агенции, занимаващи се с борбата с епидемията, заяви Държавният департамент.

Източник: БТА