Плешивото било ли е на мода в Япония?
Плешивото било ли е на мода в Япония? / Thinkstock/Getty Images

Плешивото било ли е на мода в Япония?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ако човек е плешив, феномен, от който няма защо да се притеснявате, освен ако не ви се случва, има няколко изхода. Първо, да си носи гордо плешивостта и да престане да и обръща внимание, което правят точно около 3% от мъжете, губещи коса. Второ, да намери начин да прикрива плешивината с тупе или да си присади коса. Тоест нещо по линията Уейн Рууни, Боби Михайлов, Кеворкян. Или пък да се прави, че не е плешив, като си обръсне цялата глава, което е най-срещаното напоследък. Така не можеш де прецениш до колко мъжът е плешив и по едно време този въпрос престава да те занимава. Но как тогава да си обясним онези традиционни японски прически, при които мъжете със съвсем нормален растеж на косата си обръсват горната част на главата, а оставят коса отстрани. На всичкото отгоре отзад връзват опашка, зорлем се превръщат в оплешивяващи метъли. Плешивото в Япония било ли е на мода, щом са си бръснели косите по такъв начин? И защо са го правели, пустите японци?

Прическата, при която се обръсва главата отгоре, а отзад косата се поддържа дълга, за да се оформи опашка на тила се нарича чонмаге и е от периода Едо, тоест от началото на 1600 година. В началото е била запазена марка на самураите. И вие сега си мислите, че в началото на XVІІ век японските самурай са били ударени вероломно от някакъв тежък косопад. Не, прическата тогава не е била модна, а практическа. Виждате ли, шлемовете на самураите са били много сериозни постройки, не обикновени каски. Имали са рога, скулптурни елементи, пера и какво ли още не. Обаче такова нещо не може да се задържи на главата по време на битка само с каишка под брадичката. Затова самураите са прибягвали до един трик. Голото теме създава по-добро сцепление с шлема, а плитката отзад го държи, за да не се свлече твърде много над очите. Това вършело работа. И така, като си махнеш шлема и си с такава прическа, значи си самурай, сериозен тип, боец. Не си някакъв обикновен селяк.

Обаче минавало времето и все повече селски бабаите искали да минават за самураи, макар че шлем не им се случвало да носят. И така бръсненето на главите отгоре приело сериозни размери, нещо като сега да се острижеш нула номер и да ходиш с тениска секюрити, ама да не си секюрити. В Япония започнали да така да се стрижат. Нещо повече, когато децата възмъжавали, за момчетата става дума, когато момичетата възмъжавали това е друга тема, когато влизали в пубертета, им бръснели главите отгоре. Един вид встъпват в мъжкия сват. Тази прическа била страшен хит цели 200 години. Дори небръснатото теме било символ на някаква грижа, на някакъв проблем. Но когато Япония започнала да се отваря за света, светът тръгнал да се подиграва на японците, понеже навсякъде другаде плешивостта била проблем.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук