Путин и Обама търсят начини за омиротворяване на Източна Украйна
Путин и Обама търсят начини за омиротворяване на Източна Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама проведоха телефонен разговор по инициатива на американската страна.

Руският държавен глава окачестви американският натиск със санкциите като контрапродуктивен и нанасящ сериозни щети на двустранното сътрудничество и международната сигурност като цяло, съобщи пресслужбата на Кремъл.

В съобщението се изтъква, че въпреки съществуващите различия по украинската криза двете страни са подчертали особената актуалност на задачата за незабавното и устойчиво прекратяване на бойните действия в Югоизточна Украйна и за начало на политически процес.

В тази връзка бе дадена позитивна оценка на проведените в Минск консултации на Контактната група, отбелязана бе необходимостта да продължат преговорите в този формат, гласи още съобщението, посочва БГНЕС.

„Президентите се съгласиха, че сегашното положение не отговаря на интересите на двете страни. В този контекст бяха разменени мнения за перспективите пред руско-американския диалог”, посочи още пресслужбата на Кремъл.