Обстановката във Враца след валежите се нормализира
Обстановката във Враца след валежите се нормализира / снимки: Андрей Деновски

Ситуацията в община Враца започва да се нормализира, няма бедстващи хора, обяви кметът инж. Николай Иванов. От общината най-много е валяло в областния град.

Официалната статистика сочи 90 л/кв.м до сутринта. „Най-вероятно общата сума на валежите ще е много по-голяма с дъждовете след това”, коментира Иванов.

Навсякъде електрозахранването е възстановено. Проблеми има с водоподаването. Причините са две - залети помпени станции и влошени качества на водата. Спряна е водата в селата Паволче, Горно Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица, Чирен, Баница, Оходен и Девене. Във всички тях се извършва доставка на питейна вода за населението. Помощ с водоноски ще окаже и противопожарната служба, след като приоритетно осигури такива за село Нивянин, община Борован, където ситуацията е най-тежка.

Има частично откъсната стена на малък язовир до с.Баница, по която в момента се работи.

Всички водоеми се наблюдават. Критично е нивото на язовирите „Сухия Скът”, „Мраморчица”, на водоемите при селата Баница и Голямо Пещене, но се очаква нивото им да намалява.

Вече се работи по възстановяването на мост в с.Девене. През почивните дни ще започне възстановяването и на мостове в селата Паволче и Три кладенци.

Обстановката във Враца след валежите се нормализира
netinfo


Очаква се обаче влошаване на ситуацията в областта по посока на общините Бяла Слатина и Мизия, тъй като приливната вълна се движи натам. Част от Бала Слатина вече е залята от водите на р.Скът.

Според метеоролозите ще има нови валежи след полунощ.

Остава бедственото положение в Мездра и Хайредин.

Новини от Враца