Албена се отказва от концесията на плажа
Албена се отказва от концесията на плажа / Дарик Добрич, архив

Албена АД се отказва от концесията на плажа в курорта, съобщи изп.директор на дружеството Красимир Станев. На 25 юли в Министерския съвет е депозирано писмо с такова искане. Станев припомни, че след наводнението от 19 юни, което нанесе на комплекса поражения за над 5 млн.лева, дружеството е поискало от МС да бъде опростена половината от годишната концесионна такса за плажа, която е в размер на 2,5 млн.лева. Отговор не е получен и Станев каза, че приема това като мълчалив отказ.

„След това подадохме молба да се откажем от концесията поради форсмажорни обстоятелства. Това беше за нас изключително тежко решение, което може да доведе много беди за Албена”, заяви  изп.директор. Според него концесионната такса е непосилна и е лишена от всякаква икономическа логика. Официално тя е 2,5 млн.лв, но набъбва до 3,5 млн.лв. от допълнителни разходи, като например нужните за спасителите 500 хил. лв.

„От много години настояваме да бъдат преразгледани условията по концесията, но никой не ни обръща внимание. Всяка година таксата се увеличава с 200-300 хил.лева. Тези условия не ни устройват”, допълни Станев. Затова дружеството е категорично, че се отказва да бъде концесионер на плажа. Решение за това може да вземе само МС, но до момента въпросът не е бил разглеждан на заседание на правителството.

Концесията за плажа на Албена е 20-годишна и изтича след  4 години. Дружеството би кандидатствало отново за концесионер, но не при тези „нечовешки” по думите на Станев условия.

Той съобщи още, че укрепването на х-л „Гергана”, който пострада най-тежко при наводнението, до момента е струвало 1,5 млн.лева и се очаква да приключи в средата на август. Той настоява пред областния управител, кмета на община Балчик и Басейнова дирекция Варна да се предприемат стъпки за прочистване на коритото на река Батовска, за да не се стигне до подобно или по-тежко наводнение. Такава дейност не е от компетенциите на Албена, уточни Станев.