Работна среща анализира състоянието на социалните услуги в България и Холандия
Работна среща анализира състоянието на социалните услуги в България и Холандия / netinfo

Холандският опит в грижата за хора с интелектуални увреждания представи днес в Русе директорът на Фондация „Де Пасарел Холандия“ Фреди Уулс. Той се срещна и разговаря с ръководители и експерти от Дирекция „Здравни и социални дейности“, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе и представители на неправителствени организации, с които Община Русе има сключени договори за предоставяне и управление на социални услуги.

В презентацията си пред присъстващите Уулс се фокусира върху грижите и подкрепата, оказвани на хората с увреждания, като видове социални услуги. Той очерта спецификите и разликите в същността на двата подхода, както и практическото им осъществяване. Директорът на „Де Пасарел Холандия“ говори за механизмите, които се прилагат при работата с хората със специални потребности и за подходите, с които трябва да си служат социалните работници. Творческо мислене, гъвкавост и смелост са основните качества, които работещите с деца и възрастни с интелектуални проблеми трябва да развиват, беше категоричен Фреди Уулс.

Доставчиците на социални услуги, които присъстваха на срещата, споделиха своя опит, разказаха за напредъка, който са постигнали в работата си и изложиха най-честите проблеми и трудности, които съпътстват ежедневните им дейности.

След приключването на дискусията, директорът на Фондация „Де Пасарел Холандия“ се запозна с услугите за деца, предоставени в Русе.