Бременните да консумират повече зеленчуци, пилешко и риба
Бременните да консумират повече зеленчуци, пилешко и риба / Thinkstock/Getty Images
Бременните да консумират повече зеленчуци, пилешко и риба
74130
Бременните да консумират повече зеленчуци, пилешко и риба
  • Бременните да консумират повече зеленчуци, пилешко и риба

Едва 15% от бебетата, навършили три месеца продължават да се хранят само с майчина кърма, близо 55 на сто от тях преминават към смесено хранене, а 30 % от малчуганите биват хранени със заместители. Това стана ясно от данните, представени по време на семинар за кърменето и изграждането на имунитета на новородените. Според доц. Ралица Георгиева от Специализираната болница за активно лечение за детски болести - София, ролята на кърменето през първите месеци от живота на детето е изключително важна за развитието и изграждане на имунитета му. По думите й младите майки трябва да продължат процеса на кърмене възможно най-дълго време. Специалистите посочват още, че поднорменото и наднорменото тегло на майката по време на бременността създават риск за развитието на детето, след неговото раждане.

В рамките на Световната седмица на кърменето, АГ болници в цялата страна организират различни кампании за ползите от естественото хранене при бебетата. В периода 4 - 8 август, всеки ден от 13.00 часа, в болницата ще бъде организирано безплатно училище за бременни и млади майки с основен акцент върху кърменето и храненето на новороденото. Един от най-добрите неонатолози в България доц. Ралица Георгиева поясни, че продължителното кърмене при бебетата е изключително важно, тъй като има превантивен ефект.

„Може да профилактира развитието на някои сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, обменни нарушения, които се наблюдават при значителен процент от населението и оказват значително влияние върху здравната система на страната", уточни доц. Ралица Георгиева.

Проф. Стефка Петрова от Националния център за опазване на общественото здраве изтъкна рисковете за бебетата, родени от майки с поднормено и наднормено тегло:

„При деца с ниско тегло - под 2500 грама, се наблюдава висок риск от коремно затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Ако една жена има наднормено тегло, особено затлъстяване, това води до увеличен риск от затлъстяване не потомството. Когато едно дете се роди над 4000 грама, родителите са много щастливи, а това е риск".

Специалистите съветват още бременните да консумират повече зеленчуци и месо, предимно пилешко и риба. Алкохолни напитки не се препоръчват, тъй като има опасност бебето да се роди с алкохолен синдром, но една чаша на седмица не вреди. Кофеинът в кафето и чая също трябва да се намалят до 2, 3 пъти седмично.