Бедствено положение в редица населени места след пороите (СНИМКИ)
Бедствено положение в редица населени места след пороите (СНИМКИ) / снимки: DarikNews.bg, Мирослав Гетов, БГНЕС

Бедствено положение бе обявено днес по обед в Мездра и община Хайредин. Бедствено остава положението и в 7 от селата в община „Родопи", съобщи за Дарик кметът Пламен Спасов. Най-засегнати са селата Храбрино, Извор, Дедево и Първенец, към които пътят е прекъснат.

Помпената станция в местността „40-те извора” е залята от силния порой в региона на Асеновград, съобщи за Дарик шефът на ВиК-Пловдив. Електрозахранването на съоръжението бе временно спряно до приключване на отводняването и голяма част от града остана без вода.

Освен това по време на силния дъжд е изключил и трансформатор в Катуница. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено до полунощ, заяви Генов. В центъра на Асеновград, от проливния дъжд, придружен с градушка, са наводнени няколко избени помещения, уточни кметът Емил Караиванов. По думите му ситуацията е овладяна след интензивните валежи около 18 часа.

Над 20 сигнала за наводнени къщи и дворове са получени в селата от общините Садово и Първомай, информират от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Няма застрашени хора. Масово шахтите връщат вода. По отводняванията работят четири екипа пожарникари и водата вече се отича.

Свличане на камъни и кални води затруднява движението по пътя Асеновград-Бачково малко след мелницата. Колите се движат бавно и по трасето се е образувала колона. Няма други инциденти в община Родопи, където заради поройните дъждове от вчера бедстват седем села, съобщи кметът Пламен Спасов.

В късния следобед днес пороен дъжд е паднал в Браниполе, Брестник, Белащица и Марково, но за щети не се съобщава. Бедственото положение продължава да е в сила за Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово. Те са без пътна връзка и нито пожарна, нито линейка може да стигне до тях, обясни Спасов.

Местната власт ще търси помощ от държавата, за да се справи със ситуацията. „Пропадналият участък от пътя е републиканска пътна мрежа, събрахме се институциите, идват комисии и от София, за да се подготвят как ще действат”, каза Спасов, който от снощи следи ситуацията от Храбрино. В момента багери правят алтернативно трасе, за да се стигне до селата; очаква се да бъде готово до утре.

Бедствено положение в редица населени места след пороите (СНИМКИ)
netinfo

Днес по обед кметът на Мездра Иван Аспарухов обяви бедствено положение. Минаващата край града река Искър бързо покачва нивото си. Тази нощ, заради прелялата река Моравишка, са били изведени 18 човека от общежития в западната промишлена зона на града.

До сутринта се били настанени в ритуалната зала на Мездра, вече са върнати по домовете им. Реката е заляла дворовете на предприятията "Нютекс" и "Леденика".

Според Тодор Христов от Общинския щаб за бедствия и аварии в района има отнесени животни и покъщнина. От тази сутрин повишава нивото си и река Боденска бара. Придошлите води вече заляха 5 къщи на ул. "Александър Стамболийски".

Наблюдава се и язовира в района, нивото му се покачва, но засега няма опасност за населението. Установено е, че преливникът му не е почистен, за което ще се търси отговорност на виновните лица.

По обед бедствено положение бе обявено и в община Хайредин поради прелелите язовири край Ботево и Рогозен, както и изпуснатата вода от язовирите при Мраморен и Борова, която приижда към общината.

Четирима души са евакуирани в село Бързина. В Ботево и Рогозен сериозни щети са нанесени на пчеларите, като стихията е отнесла множество кошери. Има и други материални щети, които предстои да бъдат уточнени.

Река Огоста е излязла от коритото си и главният път към Хайредин е залят, водата почти е достигнала центъра на селото. На този етап ситуацията е овладяна, работи кризисен щаб, строят се диги, а на мястото на бедствието са служители на полиция и противопожарна безопасност. „Няма място за паника, овладяваме бедствената ситуация. Взети са всички необходими мерки. Осигурени са вода и удобства за бедстващите", съобщи кметът Тодор Алексиев.

Други новини от Враца