Габрово отбелязва седмицата в подкрепа на кърменето  за седми пореден път
Габрово отбелязва седмицата в подкрепа на кърменето за седми пореден път / Ла Лече Лига

С кърмачески пикник в местността Градище габровските майки ще отбележат световната седмица в подкрепа на кърменето. Събитието ще се проведе в събота, 2 август, от 11.00 часа и на него са поканени всички бъдещи, настоящи и бивши кърмачета, заедно със своите майки, татковци, каки и батковци.

Пикникът е част от събитията по случай световната седмица на кърменето 1-7 август, която се отбелязва в България за 11-и път. Инициатор е доброволческата организация за информация и подкрепа за кърмене “Ла Лече Лига България” (ЛЛЛБГ), която има свои представители и в града ни.

Седмицата, под надслов „Кърменето – печеливша цел за цял живот“, ще бъде открита символично с първата у нас онлайн изложба на кърмачески снимки, която включва любителски и професионални фотографии на ежедневни ситуации от живота на семействата с бебета и деца. Целта на изложбата е да насърчи общественото приемане и окуражаване на кърменето. Популяризирайки важността и нормалността на кърменето, Ла Лече Лига България се стреми да постигне широко разбиране и подкрепа за важната му роля за благоденствието на децата, майките и обществото като цяло. Изложбата може да бъде видяна след 01.08.2014 г. на адрес www.lllbg.org/izlozhba-karmene/.

Сред инициативите е и Ла Лече Лига Уебинар, част от онлайн училището за кърмене на ЛЛЛБГ, който ще се проведе на 07.08.2014 г. (четвъртък), от 19.00 и ще е достъпен на този линк: www.lllbg.org/webinar/.

Габрово е част от събитията за седми пореден път с вече станалия традиция пикник. В годината на световното първенство по футбол, габровската покана е в духа на обичаната игра – „Безспорно кърменето е най-добрият старт, който можете да дадете на вашето бебе, но дори и най-ентусиазираният играч има нужда от добра подготовка и подкрепа. Ако мачът тепърва ви предстои или пък вече сте спечелили няколко срещи, ако сте на път да извадите червен картон или сте роден победител, заповядайте на нашия кърмачески пикник. Да поговорим, да се надъхаме, да се похвалим, да хапнем здравословно и да открием, че сме супер тийм. Включете са в отбора на кърмещите майки!“ – приканват организаторите.

Сдружение Ла Лече Лига България (www.lllbg.org) е клон на La Leche League International (www.llli.org) - международна доброволческа организация с клонове в 68 страни по света, основана през 1956 г., за да помага на майки по целия свят да кърмят. Чрез подкрепа от майки за майки, насърчаване, информация и обучение, Ла Лече Лига подпомага по-доброто разбиране на кърменето като важен елемент от здравословното развитие на бебето и майката.

Ла Лече Лига Интернешънъл (ЛЛЛИ/LLLI) поддържа статус на консултант на УНИЦЕФ, официални работни отношения със Световната Здравна Организация (СЗО), участва като регистрирана Частна Доброволческа Организация (ЧДО) за Агенцията на Международно Развитие (USAID), акредитиран член е на Коалицията Здрави Майки/Здрави Бебета в САЩ и е член-основател на Световния Алианс за Акция за Кърменето (WABA), инициатор на Световната седмица на кърменето. ЛЛЛИ/LLLI е член на Група за Оцеляване на Децата Колаборации и Ресурси (CORE).

Ла Лече Лига е представена официално в България от 2005 г., и предоставя информация, обучение и подкрепа за кърмене от майки за майки, организира срещи, лекции и консултира родителите на срещи, чрез горещата си телефонна линия 0888-555-385, страница във Фейсбук www.facebook.com/LLLBG и уебсайта си, www.lllbg.org. Ла ЛечеЛига България издава и разпространява безплатни материали за кърмене сред бъдещите и настоящите родители, включително единственото по рода си списание, посветено на естественото хранене “Кърменето от А до Я”, книжка “Помагало за кърмене” с всичко най-важно за кърменето накратко, информационни брошури на различни теми, включително раждане след цезарово сечение, захранване на бебето и брошура за татковците, а специално за децата - книжка за оцветяване, в която са включени ежедневни семейни сцени, като бременност и кърмене.