Община Мездра започва изпълнението на социален проект, насочен към децата в риск
Община Мездра започва изпълнението на социален проект, насочен към децата в риск / Мирослав Гетов

Община Мездра започва изпълнението на проекта „Заедно можем повече - за подобряване благосъстоянието на децата в риск на територията на община Мездра". Той ще бъде реализиран по Програма „Деца и младежи в риск", Компонент „Деца в риск", финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г. Договорът, който е подписан от просветния министър проф. Анелия Клисарова и от кмета Иван Аспарухов, бе връчен на градоначалника на официална церемония в Министерството на образованието и науката.

Сред дейностите по проекта са организиране на кръгла маса за дебатиране на формите и механизмите за по-висока съпричастност на родителите за образованието на техните деца и по-специално на тези в неравностойно положение и на конференция на тема „Толерантни към себе си, толерантни към другите", закупуване на образователни материали и учебни пособия за подпомагане подготовката на децата за тръгване на училище, на книжки с ромски приказки, спортна екипировка и детски костюми за участие в музикални танцови прояви, посветени на Международния ден на ромите, Деня на детето и др., организиране на открит урок по безопасност на движението, куклен театър и поход във Врачанския балкан, посещение на зоологическата градина в столицата, зелено училище и велотур, участие в Детския фестивал на ромското изкуство „Отворено сърце" във Велико Търново и т. н.

В проекта ще бъдат обхванати всичките 5 общински детски градини - ОДЗ 1, ОДЗ 2, ЦДГ 1 и ЦДГ 2 - гр. Мездра и ОДЗ - с. Зверино, и техните 18 филиала в града и селата от общината. В тях се обучават 760 деца на възраст между 3 и 6 години, от които 197 (26%) са от ромски произход, 99 (13%) са от семейства с нисък доход, а 78 (10%) живеят в малки отдалечени населени места.

Детските заведения ще се сдобият с ново оборудване на обща стойност около 70 000 евро: интерактивни дъски, детски кътове за игри, столчета и легла, интерактивни образователни игри, детски конструктори, видеокамери и пр. По проекта ще бъдат наети на работа двама ромски медиатори.

Проектът е насочен към подпомагане на деца от семейства в неравностойно положение, както и към подготовка и квалификация на образователни медиатори, педагогически персонал в детските градини, организационен персонал в общинската администрация и социално слаби родители. Основна му цел е по-добра подготовка за училище на децата в уязвимо положение, създаване на по-добри социални умения за децата на възраст 3-6 г., както и на по-добри езикови умения при деца, говорещи различен от българския език.

Дейностите са насочени и към децата в риск от социално изключване поради бедност и недостатъчна подготовка за училищните занятия чрез мерки в областта на обучението и възпитанието от ранна детска възраст.

Бюджетът на проекта е 220 194 евро, а срокът за неговото изпълнение - 22 месеца, до 18 май 2016 г. По Компонент „Деца в риск" са одобрени за финансиране проектните предложения на още осем общини - Каварна, Исперих, Павликени, Плевен, Садово, Сливен, Смядово и Средец.