Жени с талия над 88 см и мъже над 102 см са с голям риск от диабет
Жени с талия над 88 см и мъже над 102 см са с голям риск от диабет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жените, с талия над 88 см, са с три пъти по-голям риск да развият диабет тип 2. При мъжете подобен риск става пет пъти по-голям, ако талията им е над 102 см, установи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл”.

Тези данни бяха изнесени от института за Обществено здраве на Англия. Деветдесет на сто от развилите диабет тип 2 са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Около 100 британци всяка седмица биват ампутирани вследствие на диабетно заболяване. То е сред тези, които предизвикват слепота сред възрастното население, която би могла да се избегне, заедно с повишената кръвна захар.

Проучването изтъква, че тлъстините в коремната област влияят особено зле на здравето. Те са много по-опасни от тези, натрупани в ханша, защото са метаболично активни. Коремните тлъстини освобождават повечето от възпалителните и токсични химикали, които повишават риска от диабет и сърдечни заболявания, отбелязва БТА.

Специалистите установили, че едва 17% от запитаните знаели как точно да измерят правилно обиколката на талията си. Това се прави по следата между окончанията на ребрата и върха на ханша.