Конете: новата страст на заможните китайци
Конете: новата страст на заможните китайци / снимка: БГНЕС

Все повече заможни китайци се отдават на удоволствието на конните спортове, пише Франс прес.

За тази малка прослойка от хора практикуваният спорт е белег за социален статус. В Китай това започна с тениса или голфа, за да продължи сега със ските и ездата.

В страната вече има около 500 конни клуба с близо половин милион членове.

Конната езда не е достъпна за всеки джоб, един час езда струва средно между 250 и 400 юана (30 до 48 евро), без възнаграждението на инструктора.

Тъй като местните породи коне са доста дребни за повечето конни дисциплини, повечето клубове внасят животни от Аржентина, Австралия, Германия, Испания, Холандия или Англия. През 2005 в Китай са внесени 300 коне. За по-малко от десетилетие годишният ритъм се е умножил десеторно. Олимпийските игри в Пекин през 2008 върнаха на китайците вкуса към конните състезания.

През юни Шанхай за първи път стана домакин на етап от Longines Global Champions Tour, състезание по прескачане на препятствия от категория 5, която е най-високата в йерархията на Международната федерация по конен спорт (FEI). В Китай продължава да е в сила забраната на конни залагания, въведена след установяването на комунистическия режим през 1949.

Сегашният Народен площад в Шанхай, например, е построен на мястото на бившия хиподрум.

Тази догматична позиция до голяма степен затруднява възможностите за развиване на конния сектор в Китай, по мнението на специалистите, които се надяват на отваряне по въпроса от страна на китайските власти.

Подобен потенциален пазар е напълно предвидим, като се има предвид какви големи хазартни играчи са китайците.

Източник: БТА