Регистрираха случаи на „син език” в Казанка и Средногорово
Регистрираха случаи на „син език” в Казанка и Средногорово / DarikNews.bg, архив

Случаи на болестта „син език" са регистрирани по преживните животни в село Казанка, община Стара Загора и село Средногорово, община Казанлък. По тази причина областният управител Живка Аладжова свика областната епизоотична комисия и издаде заповед за незабавно свикване на общинските епизоотични комисии на територията на областта, на чиито заседания да бъдат предприети всички необходими мерки за недопускане разпространението на болестта.

Определена е предпазна зона около констатираните огнища в радиус 100 км, която включва населените места на всички общини на територията на област Стара Загора.

В заповедта на Аладжова се посочва, че ОДБХ - Стара Загора следва да организира извършване на клинични прегледи и вземане на кръвни проби в животновъдните обекти за отглеждане на едрите и дребни преживни животни в населените места на територията на областта. Забранява се придвижването и търговията на възприемчиви за син език преживни животни в цялата област.

Кметовете и кметските наместници трябва да съдействат за изпълнението на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, като въведат стриктна забрана на пашата на всички преживни животни в часовете с активен летеж на куликоидите (преносителите на болестта, "мокреци") от 19,00 до 08,00 часа; уведомят собствениците на животновъдни обекти за необходимостта от извършване на дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на животни, местата за съхранение на тора и местата за водопой в населените места от Област Стара Загора; преди извършване на дезинсекцията, с цел предпазване на пчелите от отравяне с препарати, да уведомят собствениците на пчелини.

Собствениците на животновъдни обекти с овце, кози и говеда следва да извършват периодична обработка на животните с инсектициди, както и да не позволяват при паша и водопой смесване с други стада и да не закупуват преживни животни с неизвестен здравен статус и произход.
Задължително е собствениците на животни да уведомят незабавно обслужващия ги ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар на общината от отдел "ЗЖ" при ОДБХ - Стара Загора в случай на заболеваемост и смъртност.

Вниманието на органите на МВР е насочено към засилване контрола при придвижването на животни с автомобилен транспорт и извършването на проверки на всички необходими документи за животните: ветеринарномедицинско свидетелство; идентификация на животните (ушни марки); лиценз на транспортното средство за превоз на животни; удостоверение за правоспособност на водача (за изкаран курс по хуманно отношение към животните).

Областният управител Живка Аладжова ще осъществява лично контрол по изпълнението на Заповедта.