Фестивалът „София диша ще се проведе в пет поредни недели
Фестивалът „София диша ще се проведе в пет поредни недели / снимка: БГНЕС, архив
Фестивалът „София диша" ще се проведе в пет поредни недели
74115
Фестивалът „София диша" ще се проведе в пет поредни недели
  • Фестивалът „София диша" ще се проведе в пет поредни недели

Пет поредни недели на пет различни столични улици ще се проведе петото издание на фестивала „София диша".

Кино, в което сам решаваш какво да се случи, инсталация, произвеждаща електричество и собственик на терен на Луната са само част от атракциите на тазгодишния фестивал, който започва на 3-ти август.

Петте поредни недели на фестивала ще бъдат посветени на теми като екология, литература, визуални изкуства и музика, обясни Кристина Спасовска, програмен директор на Фондация „София диша":

„Първото ни събитие е на 3 август. Тематично избрахме Малките 5 кьошета, там ще е темата екология, биопродукти и здравословен начин на живот. След това на 10 август е литературната тема, където млади автори ще представят своята литература, ще има публични четения. Ще продължим на 17-ти с визуалните изкуства на пешеходната част от „Пиротска". След това продължаваме с музика и танци по традиция - на „Оборище", на 24 август. Последната неделя от фестивала ще е на „Шишман" и ще представим многообразието от култури и националности, които съществуват в София".

С 40 000 лева се финансират културните прояви, съпровождащи събитието, което е част от инициативите в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019-та година, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Като част от Културния календар на Столичната община петото издание на „София диша" се финансира със средства в размер на 40 хиляди лв. Аз лично смятам, че това е един от важните и устойчиви проекти в кандидатурата на София за европейска столица на културата", добави тя.