Борисов: БСП и ДПС да си викнат „Атака” и да си гласуват актуализацията на бюджета
Борисов: БСП и ДПС да си викнат „Атака” и да си гласуват актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си даде оценка, че се държи държавнически, въпреки че отказва да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса и на републиканския бюджет.

Борисов коментира и думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който вчера го призова за разум в името на лекарите и пациентите:

„Той трябваше да призове това още в понеделник и трябваше да направи това още когато гласуваха Закона за МВР, и вместо този закон да сложат закона за здравната каса", заяви Бойко Борисов след кръгла маса на тема „Сигурност" и представяне на управленската програма на ГЕРБ за следващите 4 години в сектора.

По думите му след като управляващото мнозинство настоява да се актуализират бюджетите, да си съберат депутатите и да извикат „Атака".

Борисов отново затвърди тезата, че неговите депутати няма да влизат в пленарна зала, няма да отидат в парламента дори и на извънредното заседание в понеделник, което беше гласувано именно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, народните представители от ГЕРБ няма да влязат в зала, няма да подкрепят актуализацията на държавния бюджет и на Здравната каса.

Борисов коментира и управлението през изминалата една година, като разкритикува почти всички секторни политики, водени от кабинета на Пламен Орешарски.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че едно от нещата, което го е провокирало, са били възгласите на социалистите по време на извънредното заседание във вторник, на което беше гласувано на първо четене актуализацията на държавния бюджет и на Здравна каса. При показване на броя на гласовете, при което стана ясно, че актуализацията е подкрепена от ДПС и ГЕРБ, социалистите скандираха „горчиво".

Борисов каза, че не той се целува с ДПС, и припомни митинга на управляващите в началото на годината, когато Станишев и Местан се разцелуваха.