Хиляди протестират срещу аутопсия в Пазарджик
Хиляди протестират срещу аутопсия в Пазарджик / снимка: dariknews.bg/архив

Над 1000 души, жители на пазарджишкия ромски квартал „Изток“, окупираха Областната многопрофилна болница в знак на протест срещу аутопсия на 19-годишно момиче.

Девойката се удави вчера в микроязовир в близост до Пазарджик пред погледа на семейството й, докато са били на пикник в района. Близките на момичето категорично са се противопоставили, защото аутопсията противоречи на религията им. Те са със салафитски убеждения.

Вчера и днес в района на болницата е ужасно, цялата махала беше тук, коментираха за Дарик очевидци, които поясниха, че снощи хората са били над 5000. По думите на живеещи в района, повечето от протестиращите са били с бради, а жените масово са били с бурки.

„Още вчера им бе обяснено, че няма как ние да разрешим  да не бъде правена аутопсия. Самите протестиращи настояват такава да не бъде правена поради религиозни причини. Такова разрешение може да бъде дадено само от дежурния прокурор, а  по моя информация семейството е получило отказ, което означава, че аутопсия ще бъде направена“, коментира за Дарик директорът на болницата д-р Васил Вълчев.

В района има засилено полицейско присъствие. По думите на директора на болницата, охраната в района е помогнала да не се стигне до сблъсъци.

И снощи, и днес има ангажирани полицейски екипи, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че ситуацията е овладяна.

Аутопсията на трупа на удавеното момиче вече е извършена. Заключението е, че смъртта е настъпила вследствие на удавяне. Тялото бе взето веднага след това от семейството на 19-годишната девойка без напрежение, вероятно за да го погребат, съобщи за Дарик д-р Васил Вълчев, директор на Областната многопрофилна болница в Пазарджик.