Депутати за един ден - не стигнаха нито до микрофон, нито до кюфтета
Депутати за един ден - не стигнаха нито до микрофон, нито до кюфтета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

10 души ще запишат в биографиите си, че са били народни представители в 42-то НС, макар че едва научиха пътя към кабинетите си. Не можаха нито да се включат активно в законодателството, нито да блеснат с медийни изяви. А Зоран Рангелов от ГЕРБ дори не е успял да опита депутатското кюфте, призна той.

Само веднъж слязъл в стола, но тъкмо боднал от пилешкото, и го извикали от пресцентъра на партията.

15 часа работи като депутат от ГЕРБ проф. Цонка Иванова от Тракийския университет. Но не защото не искала - просто се закле едва преди седмица на мястото на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

"Нямах време да се изкажа, но мислех да направя предложение и вътре в залата, под герба, да бъде изписано "Съединението прави силата". Да е пред очите на депутатите и всеки да действа за обединението на нацията", каза Иванова пред "24 часа".

В червените редици най-пресен е водачът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев, който замести на банката Сергей Станишев. Цяла седмица той напразно пристигаше в парламента, но кворум така и не се събираше и успя да положи клетва чак на 2 юли, когато НС освободи Станишев и го пусна да ходи в Брюксел като евродепутат.

За по-малко от месец работа той вече се е уморил. "Непрекъснато съм в залата, нямам възможност да изляза дори по естествени нужди", споделя той.

Пресаташето на ЦСКА Иван Ченчев пък влезе на мястото на Петър Курумбашев. Не почувствал тези 3 месеца "достатъчни за целите, които съм си поставил в областта на спорта", заяви Ченчев. Затова ще се боря за нов мандат, амбициран е младежът.