Превозвачите се отказаха от блокада на столицата
Превозвачите се отказаха от блокада на столицата / снимка: БГНЕС, архив
Превозвачите се отказаха от блокада на столицата
74098
Превозвачите се отказаха от блокада на столицата
  • Превозвачите се отказаха от блокада на столицата

Превозвачите отмениха насрочената блокада на изходите на София в петък заради предстоящи партийни прояви и проявена „диалогичност” от КАТ и пътната агенция. Заплахата всички изходи на столицата да бъдат блокирани с камиони дойде заради заповед на Агенция „Пътна инфраструктура”, в която се ограничава движението им по магистралите и ключовите първокласни пътища в най-интензивните периоди на трафик през лятото.

След среща обаче е договорен компромисен вариант. Пред Дарик зам.-председателят на една от браншовите организации Красимир Лалов съобщи, че с „олекотения” вариант превозвачите ще успеят да направят доставките в срок.

От пътната агенция категорично отхвърлиха твърденията, че им е оказван натиск за въвеждането на ограничения за движението. По-рано през деня Лалов заяви, че идеята е на „един юнак от една от прокуратурите”.

Заплахата за блокада на столицата в петък дойде, след като превозвачите бяха изненадани от забрана да се движат по магистралите и огромна част от първокласните пътища в най-натоварените часове на трафика петък и неделя през летните месеци. Пред Дарик шефът на пътната агенция инж. Стефан Чайков бе категоричен: „Част от пътищата първи и втори клас, който бяха в заповедта, ще отпаднат, за да може да се използват от превозвачите в случай на нужда като алтернативни трасета”.

„Проблемът в заповедта и това, което принуди превозвачите да заплашат с протестни действия, беше, че в желанието си да осигурим безопасно движение, бяхме твърде рестриктивни и те останаха без всякаква алтернатива. Сега този недостатък на заповедта ще бъде отстранен”, уточни още Чайков.

Спешната заповед от юли е провокирана от множеството пътни инциденти, допълни Стефан Чайков.

От своя страна пред Дарик Красимир Лалов заяви, че протестът няма да се състои, защото властите са проявили диалогичност и са оставили алтернативни маршрути.

Лалов допълни, че има и още един мотив да се откажат от блокадата на София и той е предстоящите партийни мероприятия през почивните дни, които щели да накарат много хора да пътуват от столицата към вътрешността на страната и обратно.