Откъде идва изразът „Заровил си главата в пясъка като щраус"? Защо се приема като знак за бягство от действителността и истината.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ние храним дълбока симпатия към един човек, наречен Плиний Стари. Човек с мисия е това. Между 77 и 79 година решава да събере цялото знание, известно в Римската империя по онова време и да го издаде в книга. Труд, равностоен на Уикипедия. Плиний изобщо не се шегувал, 37 тома за всичко - математика, география, ботаника, градинарство, скулптура, минно дело, геодезия и кадастър, футбол. Не, футбол нямало. Най-забавно е с животните, понеже Плиний не е точно ловецът на крокодили и разбирал от животни, колкото министърът на културата. При животните Плиний събира информацията от старите текстове или от разкази на очевидци. А представете си ги очевидците, какви ги дърдорят. Тоя видял това, оня онова, а Плиний пише, няма за кога да проверява. Така попада на информацията за странната гигантска птица, която си криела главата. Това, че си я крие в земята е измишльотина на Плиний.

Първо, щраусите са много бързи. И ако нещо ги подгони бягат, няма какво да се крият. Второ, щраусите имат изключително твърд клюн и изобщо не са страхливи животни, влизат директно в битка. И трето, представете си колко щрауси щяхме да имаме днес, ако при появата на хищник действат така. Глупости. Информацията, която достига до Плиний е трета ръка и всъщност май се базира на един текст, не можем да сме сигурни, никой не може, според който щраусите криели главата си в храстите, не в земята, понеже ако е в земята трябва и дупка да си изкопаят. Плиний изобщо не харесал това щраусово поведение и им вдигнал мерника, като пресилил нещата, понеже те и в храстите не си крият главата, нали. Но като написал Плиний енциклопедията, иди разправяй, че щраусите не си крият главата.

И така тръгва изразът "да си заровиш главата в пясъка като щраус", който е най-вече политически израз. Понеже се превръща в синоним за поведение на хора, които отказват да приемат предизвикателствата. Тоест вместо да се юрнат да бягат от опасността, те си заравят главата. Но в интерес на истината изразът датира някъде от XVІІ век, не е чак толкова древен. Просто хората изнамерили щуротиите на Плиний и казали: Леле, виж какво нещо. Каква проста птица е щраусът. Не бъдете щрауси, те си завират главата в пясъка, а това е тъпо.

Така стоят нещата с щраусите. Любопитен факт. Композиторът Щраус също не си е завирал главата в пясъка в трудни ситуации. Знам, че знаехте, но нека го повторим още веднъж, за да сме сигурни.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук