Шефът на Уестингхаус: Диверсификацията е нещо нормално
Шефът на Уестингхаус: Диверсификацията е нещо нормално / снимка: БГНЕС

Президентът на Уестингхаус Дани Родерик, който дойде в България, за да се информира за напредъка в плановете за седми блок в Козлодуй, обясни в интервю за bTV, че той включва 10 години срок, в който да се лицензира и изгради и 60 години, в които ще се експлоатира

"Ние се опитваме да получим уверения, че всички проекти като този имат по-дълъг жизнен цикъл от всякакви политическите промени, които ще бъдат определени от хората в България", коментира Родерик.

Диверсификацията е нещо нормално, категоричен е Родерик и определи строителството на американския реактор като защита срещу икономически проблеми от геополитически характер.

Родик напомни, че новата европейска директива изисква от всички страни-членки на Европейския съюз да разнообразят технологиите си.

"Защото както показва ситуацията в Украйна, ако имаш само един доставчик на реактор, поддръжка или гориво и нещо се случи в отношенията ви и той заплаши, че ще спре доставките, тогава трябва да имаш алтернатива. Диверсификацията е нещо нормално", коментира шефът на Уестингхаус.