Чобанов защити нуждата от актуализация на бюджета с осигуряването на „фискални буфери”
Чобанов защити нуждата от актуализация на бюджета с осигуряването на „фискални буфери” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Атанас Мерджанов, БСП
74073
Атанас Мерджанов, БСП
Семир Абу Мелих, ГЕРБ
Петър Чобанов
  • Атанас Мерджанов, БСП
  • Семир Абу Мелих, ГЕРБ
  • Петър Чобанов

Пет часа продължи извънредното заседание на Народното събрание, на което депутатите обсъждаха актуализацията на държавния бюджет.

Депутатите от ГЕРБ и БСП се скараха освен за фискалната политика на правителството в оставка, така и за направеното предложение от ГЕРБ да се гласува извънредно заседание на 4 август (понеделник) от 14.00 ч. От БСП заявиха, че ще атакуват предложението в Конституционния съд, тъй като по правилник депутатите излизат в почивка от 1 август. 

Междувременно между споровете, парламентарните хватки и юридическите спорове, думата взе финансовият министър Петър Чобанов. Той обясни нуждата от актуализация с осигуряването на „фискални буфери” в държавния бюджет, за да може да се реагира в различни ситуации през следващите месеци.

„Мотивът е засилване на фискалните буфери на разположение на правителството с оглед гарантиране финансовата стабилност на страната. Знаете, че финансовият министър има своите отговорности към финансовата стабилност на страната. И воден от експертните си разбирания, те включват и това да оставим възможност наистина да има такива буфери в ситуация, в която общественото доверие в институциите е сериозно разклатено. Когато общественото доверие е разклатено, трябва да покажем, че наистина съществува възможност, ако се наложи, ако имаме проблеми, видяхте сами какви шокове са налице през последната година върху икономиката и върху финансовата система, ако се появят подобни шокове, да се реагира. За да може да се реагира са необходими фискални буфери”, обясни министърът в оставка.

Шефът на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов определи дебата за актуализацията като абсурден. „Днес дебатът е безпрецедентен, не защото ние направихме опит да провалим това заседание, а защото и трите комисии са гласували против приемането актуализацията на бюджета. При правителство в оставка и парламент, съставен само от три партии, две от които една след друга отказаха връчени мандати, обсъждаме закон. И не кой да е закон, а закона за държавния бюджет. След като е ясно, че не това правителство ще го изпълнява питам чия политика ще реализира този бюджет - на президента Росен Плевнелиев, на ГЕРБ или на ДПС. Нека на всеки стане ясно - това не е проект на правителството „Орешарски”, това е бюджет на президента Плевнелиев. Нима служебното правителство на Плевнелиев възнамерява да въвежда валутен борд, или да преговаря с МВФ, за което Бойко Борисов толкова упорито настояваше последните два месеца”, заяви председателят на ПГ на „Коалиция за България”.

Мерджанов се обърна от парламентарната трибуна към премиера в оставка Пламен Орешарски и поиска от него отговор на въпроса дали държавата е в състояние да продължи нормално съществуване без актуализация на републиканския бюджет.

„Г-н премиер, нищо че не сте в тази зала, никой в тази зала, с изключение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, не е поставял под съмнение компетенциите и компетентността ви в областта на финансите. Затова, моля, кажете отчетливо и ясно, като премиер и финансист, в състояние ли е българската държава да функционира нормално в следващите два-три месеца без предложената актуализация. Дотук са известни две позиции. Тази на президента, ГЕРБ и ДПС, според които това е невъзможно и тази на „Коалиция за България” и редица експерти и политически партии извън парламента, според които за този кратък период от време нищо, дори кризата КТБ, не предполага сключване на нови заеми или допълнителен дефицит”, обърна се Мерджанов.

От ГЕРБ заявиха, че актуализацията на бюджета се налага, заради некадърното управление на БСП. „В бюджета не стига да кажеш „Искам” и някой да каже „Ще ти дам”, а трябва да посочиш „Вземи от там и сложи тук”, за да се получат нещата. Затова Народното събрание няма никакъв авторитет, защото все едно народна борба има тук, намазали сте се с олио и вазелин и се гледате, но не стана работата. Вие не направихте реформата, не аз. Имахте коалиционен партньор, който знаеше как трябва да стане, защо не го питахте”, ядоса се от трибуната депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих.

„Г-н Абу Мелих, аз ви уважавам като лекар, когато се изказвате по здравни теми. Но мисля, че последните дни не „Коалиция за България”, а вие използвахте вазелин и олио”, отговори му Мерджанов.