Времето през август: Дъжд и бури в Западна България, слънце по морето
Времето през август: Дъжд и бури в Западна България, слънце по морето / БГНЕС, архив

Август ще бъде дъждовен за Западна България и слънчев за източната част на страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 33° и 38°.

Месецът ще започне с неустойчиво време. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната - ще бъде слънчево. Ще има няколко относително по-спокойни дни, със слънчево време и високи температури.

Между 5 и 10 август отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи, с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка.

Неустойчивото време ще се запази и през следващите 10 дни. Ще се редуват слънце, дъждове и гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата.

През последните 10 дни от август въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Около 23-и има вероятност за преминаване на атмосферно смущение, което може да причини краткотрайни превалявания и временно понижение на температурите.

Средната месечна температура през август за равнините ще е между 21° и 24°, за високите полета - между 18° и 20°, а за планините - между 12° и 16°. Докато в Западна България средните температури се очаква да бъдат около и под нормата, то в Източна ще са около и над нормата.

Същото важи и за валежите - повече на запад и по-малко на изток. Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета ще бъде между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg