Приемни родители и деца от Търговище на пикник край Омуртагов мост
Приемни родители и деца от Търговище на пикник край Омуртагов мост / Борислав Курдов

Регионалният офис на Българския червен кръст в Търговище направи приятна изненада за приемни семейства и децата настанени в тях. По проект „Социална програма за деца и младежи, напускащи социални институции" бе организирана екскурзия до старините на старата столица Велики Преслав и Омуртаговия мост.
14 приемни семейства и 20 деца, както и десетина ученици - доброволци към БЧК избраха за първа своя спирка местността до Златната църква. Там доброволците организираха за децата много игри и забавления - игри с топка, рисуване, люлеене на люлките на полянка, която всъщност е в гората, скачане на въже и други.
В това време Диана Ненова - специалист по младежката дейност към БЧК и Миглена Иванова, младши експерт в РЗИ, организираха за родителите т.нар. супервизия за идентифициране на специфични проблеми. Всъщност това бе беседа, на която приемните родители споделиха различни специфични проблеми, свързани с настаняването на приемни деца в семейството, срещи с биологичните родители, раздялата при осиновяване. Внимание бе отделено още на здравословното хранене, хигиенните навици на децата, спазването на правила и граници от подрастващи и тийнейджъри. „През месец септември приемните родители ще се включат в две обучения, чийто фокус ще бъдат набелязаните по време на супервизията проблеми", каза Диана Ненова. На проведената среща присъства и Стефка Петрова от Екипа по приемна грижа.
След малка почерпка на открито, деца и родители се разходиха и до Омуртаговия мост. На място на по-големите деца бе разказана историята на тази историческа забележителност.
Естествено децата - и малките, и „големите" доброволци не пропуснаха да поиграят на построените в близост игрушки - люлки, пързалки и други. А родители и придружаващи - да пият по кафе и разхладителна напитка в близкото заведение.
Това бе поредният пикник на открито, който Екипът по приемна грижа организира за приемните родители. Ще припомним, че в началото на юни подобен празник бе организиран до хижа „Младост", на който бе отбелязан Международният ден на детето.Срещите от този род дават възможност на приемните семейства да споделят помежду си различни проблеми и начините за тяхното разрешаване. А децата бързо се сприятеляват и могат да се налудуват в игри и забавления.

Приемни родители и деца от Търговище на пикник край Омуртагов мост
netinfo