В 7 училища ще има маломерни паралелки
В 7 училища ще има маломерни паралелки / Дарик Добрич, архив

Маломерни паралелки ще функционират в седем добрички училища през следващата учебна година. Общинските съветници приеха предложението на зам.-кмета Камелия Койчева за формиране на класове с по-малък брой ученици от допустимия съгласно разпоредбите на МОН.

В ОУ „Христо Ботев” ще бъде разкрита паралелка в 8 клас с 13 ученика с мотивите, че тя е единствена за училището, а учениците се обучават в нея от 1 клас.

В СОУ”П.Р.Славейков” ще се сформира паралелка с интензивно изучаване на английски език в 9 клас с 11 деца. Това е вече одобрена за учебната 2013/2014 година маломерна паралелка и учениците продължават обучението си без промяна в броя и в 9 клас.

В 5 клас на Спортното училище „Г.С.Раковски” ще учат 12 деца, като се отчита спецификата на единственото по рода си учебно заведение в областта.

В ПМГ „Иван Вазов” ще има маломерни паралелки в 8 клас с 12 ученици, 10 клас с 14 ученици, 11 клас с 11 ученици и 12 клас с 11 ученици. Мотивите са намалелият брой ученици в града като цяло и необходимостта от специализирани паралелки, предвид нарастващото търсене на IT специалисти.

В СОУ"Дора Габе" ще има 4 маломерни паралелки в 6, 8, 10 и 11 клас, а в СОУ"Любен Каравелов" - две в 8 клас.

В училище "Стефан Караджа" вместо 1 паралелка в първи клас ще има две.

Директорите на учебните заведения заявяват, че не са нужни допълнителни средства от бюджета на община Добрич за издръжка на паралелките и финансирането ще се извършва в рамките на делегираните бюджети на училищата.