Вицепрезидентът Маргарита Попова ще закрие балетния конкурс
Вицепрезидентът Маргарита Попова ще закрие балетния конкурс / Международен балетен конкурс

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще закрие 26-ия Международен балетен конкурс, който се проведе под неин патронаж в Летния театър на Варна. Тази година международната балетна общественост отбеляза 50-годишнината от създаването на първия в света професионален международен балетен конкурс.

Основната му цел е откриването на млади балетни дарования от цял свят в класическия и съвременен танц. В юбилейното издание се състезаваха надежди от Франция, Великобритания, Казахстан, Беларус, Германия, Бразилия, Филипините, Китай.

Председател на международното жури на конкурса е единственият носител на Голямата награда от Варна – Владимир Василиев, Русия. В журито се открояват имената на лауреати от конкурса и световни знаменитости на танца като Йоко Моришита от Япония, Максимилиано Гера от Аржентина, акад. Красимира Колдамова и доц. Бисер Деянов от България. По традиция в дните на конкурса във Варна се проведе Международната лятна балетна академия с най-големите майстори на танца от Русия, Куба, Корея, САЩ и България.

След церемонията ще бъде дадено началото на заключителния концерт на лауреатите на 26-ия „Международен балетен конкурс Варна”.

В сряда, в Летния театър на Варна, вицепрезидентът Попова ще присъства на Супер гала концерта „Среща на поколенията”, с участието на лауреати и финалисти на тазгодишния и на миналогодишни издания на конкурса.