80% от получавалите пенсиите си в КТБ и Креди Агрикол са заявили промяна на банката
80% от получавалите пенсиите си в КТБ и Креди Агрикол са заявили промяна на банката / netinfo

Близо 80 процента от пенсионерите, които са получавали пенсията си в Корпоративна търговска банка или Креди Агрикол България, са подали заявления за промяна на банката, в която НОИ да им превежда пенсията.

Институтът е реагирал своевременно и е информирал лицата, получаващи пенсиите си в двете банки, непосредствено след решението на БНБ за поставянето им под специален надзор, съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Реакцията идва във връзка с изказване на националния омбудсман Константин Пенчев пред Нова телевизия, според което ръководството на института не е информирало адекватно пенсионерите за ситуацията с двете банки и е хвърлило пенсиите на 6000 души през прозореца.

От НОИ посочват, че в резултат на предприетите действия още до 2-ри юли са били подадени и обработени 3672 заявления за смяна на банката, като продължава приемането на заявления.

От института припомнят, че изплащането на пенсиите се извършва след като пенсионерът е подал писмено заявление с посочена разплащателна или спестовна лична сметка, в избрана от него банка. Ситуацията с КТБ и Креди Агрикол България не попада сред основанията, поради които НОИ може да спре изплащането на пенсията, уточняват от институцията.