Борбата с корупцията - приоритет в работата на новия окръжен прокурор
Борбата с корупцията - приоритет в работата на новия окръжен прокурор / Дарик Добрич

“Ще се опитам да мотивирам ръководството на ОД на МВР- Добрич да се повиши разкриваемостта на корупционните и икономическите престъпления. Моите наблюдения са, че има изоставане в тази посока. Официално регистрираните корупционни престъпления не съответстват на нивото на корупция в областта.”

Това заяви новият окръжен прокурор Пламен Николов пред медиите на първия си брифинг след встъпването му в длъжност. Според него начин за мотивиране на полицията е издаването на писмени прокурорски разпореждания. Те по думите му са са задължителни за изпълнение в определен срок и това е законовият лост за въздействие. “Който не изпълнява прокурорски разпореждания качествено и в срок, трябва да бъде санкциониран по някакъв начин”, добави Николов.

Той очерта и останалите приоритети в работата си – намаляване на сроковете за разследване, оптимизиране на натовареността  на прокурорите, по-добра организация на работа в деловодството, разширяване на служебните контакти – както с прокурори от съседни области, така и с колегите от окръг Констанца. Последното е нужно предвид огромния брой румънци, които ежегодно пресичат границата, а някои от  тях се случват пътни инциденти и престъпления.

Окръжният прокурор ще има един заместник – Златко Тодоров. Бройката за втори ще бъде трансформирана в място за редови прокурор.

Пламен Николов е роден през 1959 година. Израснал е в Горна Оряховица, там е завършил механотехникум. Завършил е военновъздушното училище в Добна Митрополия и има специалност авиационен инженер. Постъпил е на работа във военно летище – Добрич, където е работил 16 години. През 1998 година завършва юридическия факултет на Технически университет – Варна. На 1 ноември 1999 година започва работа в Районна прокуратура – Добрич, бил е зам.-районен прокурор, както и зам.-окръжен прокурор до избирането си за ръководител на Окръжна прокуратура в началото на юли т.г.