Калфин: Имаме готовност за преговори с БСП
Калфин: Имаме готовност за преговори с БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Всичко започва с разговори и не мисля, че имаме нужда от подканяне за това нещо. Ние нееднократно заявявахме, че имаме готовност да говорим по конкретни политики, но преди да говорим за партньорство трябва да се променят няколко неща."

Това заяви за „Здравей, България" по Нова телевизия водачът на АБВ на евроизборите Ивайло Калфин.

„Със слизането на Сергей Станишев от председателството на БСП, той остава човекът, който ще решава каква ще е програмата и какви ще са листите и кои ще са депутатите в следващия парламент в „Коалиция за България". За мен, за да има отворени врати за диалог, то трябва да затворим страницата на миналото и да кажем къде бяха разликите. АБВ се появи точно заради ръководството, в което активно участваше и Михаил Миков", уточни Ивайло Калфин.

Калфин посочи, че АБВ отдавна са подали ръката за съвместна работа с БСП, но уточни:

„Сергей Станишев сега да морализаторства и да казва, че един вид ще преодолее себе си, за да седне на една маса с АБВ, не е честно. Всъщност ние предупреждавахме, че зависимостта от корпоративни интереси, неясното управление и липсата на ангажимент за изпълнение на политическите ангажименти ще свали БСП от власт".

По думите на Ивайло Калфин, на конгреса на БСП, на който Михаил Миков бе избран за нов председател на партията, не са били дадени отговорите на тези въпроси. Даже напротив - истинските причини защо има проблем в левицата били скрити.

„Както един колега каза - вчера изборът беше между широчината на третия и четвъртия етаж на „Позитано", добави Калфин, но допълни - „Миков има шанс да разчете проблемите в левицата, но ако продължим със същата политика, нищо няма да се промени в социалистическата партия".

"Станишев сам се доведе до ситуация, в която стана абсолютно неприемлив. Той се провали в управлението на БСП. За нас партньорът е председателят на БСП, а не Станишев", подчерта Ивайло Калфин.

Източник: NovaNews.bg