БСП подкрепи кандидатурата на Сергей Станишев за лидер на ПЕС
БСП подкрепи кандидатурата на Сергей Станишев за лидер на ПЕС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Конгресът на БСП подкрепи кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти за следващ мандат. Предложението, направено от трибуната от Георги Гергов, беше прието с мнозинство от присъстващите в залата.

По-рано днес в речта си пред делегатите Станишев обяви намеренията си да се кандидатира отново за лидер на европейските социалисти и изрази надежда неговата партия да е първата, която ще излъчи и подкрепи кандидатурата му.

В политическа резолюция от конгреса БСП се обяви срещу всякакви санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. Социалистите се противопоставят на опитите за създаване на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия. В документа се заявява, че БСП е за политическо урегулиране на конфликта в Украйна.

БСП ще ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване, се посочва още в резолюцията за участие в предсрочните парламентарни избори.

За да реализираме нашата политика, ще работим с всички прогресивни, патриотични и националноотговорни партии, заявяват социалистите. От БСП няма да влизат в съюзи, ако цената за това е отстъпление от най-важните им ангажименти. Такива съюзи могат да се правят само с конкретни писмени договорености, когато те са публично оповестени, се казва в резолюцията.

ГЕРБ остава наш основен политически опонент, защото е изразител на дясна и авторитарна политика, на скрити зависимости, заявяват още социалистите.

БСП ще се противопостави на задкулисието, ще работи за върховенство на закона, за реабилитация на политиката като поле на обществени интереси, се посочва още в документа. По тези въпроси социалистите са готови да търсят съгласие с всички
политически и граждански фактори.

Резолюцията е основата за подготовката на нашата предизборна платформа, отбеляза досегашният лидер на БСП Сергей Станишев.