Израел не е готов да поднови примирието, предложено от ООН
Израел не е готов да поднови примирието, предложено от ООН / снимка: БГНЕС

Израел не е готов да възобнови прекъснатото по-рано днес примирие след заявлението на палестинското движение Хамас, че е съгласно с предложеното от ООН прекратяване на огъня за още 24 часа, съобщиха израелски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според палестински източници примирието на Хамас трябваше да започне от 14.00 ч. местно (и българско) време. Съобщението на Хамас за готовност за нова 24-часова хуманитарна пауза в боевете дойде вече след като Израел обяви, че прекратява примирието.

През нощта срещу неделя Израел продължи с още 12 часа обявената в 9.00 ч. в събота хуманитарна „пауза” в съответствие с молбата на ООН. Хамас обаче отхвърли предложението и през нощта и тази сутрин ракетният обстрел срещу Израел продължи. По данни на израелската армия само днес от Ивицата Газа са били изстреляни 30 ракети, две от които били прехванати от израелската ПВО система „Железен купол”, съобщава БТА.

„Хамас наруши собственото си примирие и продължава да стреля срещу нас в момента, когато говорим. При тези обстоятелства Израел ще прави всичко необходимо за защита на своето население”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от АФП.

Агенциите съобщиха и за тътен и от израелски обстрел срещу Газа след хуманитарна „пауза”, продължила малко повече от денонощие.