Станишев: Ако съм грешил, простете ми
Станишев: Ако съм грешил, простете ми / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Станишев ще се кандидатира за лидер на европейските социалисти, поиска БСП да го подкрепи
74030
Станишев ще се кандидатира за лидер на европейските социалисти, поиска БСП да го подкрепи
  • Станишев ще се кандидатира за лидер на европейските социалисти, поиска БСП да го подкрепи

„Последната година беше най-трудната ми в политиката", признанието направи лидерът на БСП Сергей Станишев в доклада си пред заседанието на 48-ия Конгрес на БСП.

Станишев поиска прошка заради грешките си: „Знам, че много хора не ни вярват днес заради грешките, които допуснахме в последната година и заради случката с Пеевски. Нееднократно съм отговарял на въпроса Кой? и на въпроса защо беше предложен за председател на ДАНС, без да бягам от личната си отговорност. Правя стъпка встрани и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи. Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се, не защото бягам, вярвам, че хората в България могат да простят, ако вземеш грешно решение, но няма да простят, ако не вземеш решение или ако избягаш от отговорност. Ако съм грешил, простете ми", обърна се към съпартийците си Станишев.

След поредни критики към ГЕРБ, Станишев обърна особено внимание на отношенията с ДПС.

„Когато даваме оценката си за последната година на нашето управление, трябва да кажем и още нещо изключително важно за нас като партия. По ирония на съдбата именно след началото на протестите миналото лято БСП показа сила. Колективно разбрахме, че все пак сме постъпили правилно, нагърбвайки се с управлението. Консолидирахме се и преодоляхме и последния си комплекс от прехода, че винаги падаме от власт под натиска от улицата. Точно тази година на управление с мандата на БСП доведе до прекрачване на границите на търпението, толерантността и разбирането за компромис в политиката. Не искаме властта на такава цена. Отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението, които са без принципи", подчерта Станишев.

Станишев Ако съм грешил простете ми
netinfo

Станишев Ако съм грешил простете ми
netinfo

Той добави, че е недопустимо да продължават да губят хора, да жертват политиките и идеалите си, да отстъпват от изконните си леви ценности: „Не можем, не искаме и не допуснахме зад мандата и отговорността на БСП за управлението на страната то да бъде завладяно от други политически сили и интереси. Невъзможно е някой да си въобразява, че ще завладява цели отрасли на икономиката, ще се настанява в съдебна система и в сигурността на държавата, а ние ще си затваряме очите само и само да останем на власт. Няма как да се мисли дори, че БСП е толкова политически сляпа и държавнически безотговорна. На това сложихме край с решението за предсрочни избори. Нека го кажем много ясно. Няма как БСП, партията мандатоносител, да приема ултиматуми и хронограми за живота на излъченото от нея правителство. Няма как да се формулират приоритетите в управлението без знанието и подкрепата на мандатоносителя. Това са елементарни, общовалидни в целия свят правила и принципи".

Пред делегатите Станишев призна, че има една мечта - БСП да управлява сама, и коментира, че партията няма управленски провал. Той изненада делегатите като призова за диалог с АБВ, за да се противопоставят на ГЕРБ.

Станишев ги предупреди, че предстои да бъдат залети от див популизъм и лъжи, но трябва да се противопоставят, защото страната е изправена пред заплаха.

Станишев Ако съм грешил простете ми
netinfo

От трибуната на 48-ия Конгреса на БСП в НДК Сергей Станишев съобщи, че има намерението да се кандидатирам за лидер на европейските социалисти: „Надявам се моята партия да ме подкрепи".

Преди речта на Станишев на делегатите беше показан клип за последните години от историята на БСП - "13 години в 13 минути". В него бяха откроени събития като сформирането на правителство с премиер Сергей Станишев през 2005 г., преизбирането на Георги Първанов на президентския пост през 2006 г., влизането на България в ЕС през 2007 г.

Цялата реч на Сергей Станишев можете да прочетете ТУК