Десетки служители на МВР на протест срещу методите на работа в системата
Десетки служители на МВР на протест срещу методите на работа в системата / Sofia Photo Agency, архив
Десетки служители на МВР на протест срещу методите на работа в системата
74023
Десетки служители на МВР на протест срещу методите на работа в системата
  • Десетки служители на МВР на протест срещу методите на работа в системата

Десетки пожарникари, полицаи и спасители излязоха на открито събрание във Варна, за да изразят  недоволството си от методите на работа в системата на МВР. Конкретният повод за протеста им е проект за наредба, която регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност.

Екип от само двама пожарникари ще доведе до удължаване на времето за реакция. Повишава се рискът както за живота на работещите, така и за хората в беда, обясни Красимир Костов от синдиката на МВР.

Наредбата предвижда още при пожар на закрито екипът огнеборци да изчака втори, който да окаже помощ, а това би забавило спасителната акция. Във Варна например на дежурство са обикновено по трима-четирима огнеборци и още толкова шофьори. Ако избухнат пожари в двата края на града например, те трудно биха се справили с тях, смятат синдикалистите, които настояват за осигуряване на четирима души в екип, или поне трима като компромис.

Те поискаха още да се гарантират здравето и правото на достоен труд на служителите на МВР и в частност на пожарникарите. Според тях думи като „прозрачност“, „социален диалог“ и „грижа“ са празни термини без реално съдържание в системата. Общият брой на пожарникарите у нас е около 8 800. От тях 4 800 работят на терен.

От вчера спорната наредба е свалена от сайта на МВР за преразглеждане. Ако тя влезе в сила в настоящия си вид обаче, протести ще има в цялата страна.