Българите консумират ГМО от 2007 г., заболяванията са се увеличили с 60%
Българите консумират ГМО от 2007 г., заболяванията са се увеличили с 60% / www.sxc.hu

Българите консумират генно модифицирани продукти от 2007 година насам, твърди д-р Огнян Тошев. Хирургът и уролог е цитиран в статия на вестник "100 вести" днес. Изданието уточнява, че той се занимава с профилактика и превенция на здравето и изнася здравни лекции в цялата страна. В Габрово той изнесе беседа за заплахата от ГМО и изброи толкова много опасни храни, които изобилстват на нашия пазар, че шокира повечето от дошлите да го чуят.

Статията във вестник "100 вести", с автор Надежда Тихова, предлага в големи подробности описанието на д-р Тошев за ситуацията днес:

"Факт е, че днес се увеличават с 50-60% заболяванията - в рамките на 5 години имаме изключителен бум на раковите заболявания, на диабета, на заболяванията с имунна недостатъчност, на алергиите, безплодието, устойчивостта на болестите към антибиотици и т. н. Предполага се, а и множество клинични разработки днес показват, че и генно мо-дифицираните организми вероятно имат отношение към тези заболявания.

Голям процент от храните, които би трябвало да бъдат идентифицирани с етикети, за тях се знае, че съдържат много от често използваните генно модифицирани продукти като соя и царевица. Произвежда се генно модифицирано нишесте от тях, което се влага в продуктите, които консумираме. Царевично нишесте, например, се слага в доматеното пюре и кетчупа, в лютеницата. Генно модифицирано може да бъде и картофеното пюре, а оттам и чипсовете са с ГМО. Генно модифицирана съставка има във витамините „Центрум“, в шоколада с лецитин от генно променени соеви зърна, в разтворимите супи има нишесте ГМО, в захарната тръстика и захарното цвекло, а оттам в захарта и в множество сладкиши. Но генно модифицираните соя и царевица днес са най-големите отрови, които ядем. Пуканките и царевичното брашно – също".

Още едно интервю, което е провокация за мислещите хора може да се намери във вестник "100 вести":

Бистра Мамулева, е преподавател по пиано към Музикално сдружение към Народно читалище „Априлов-Палаузов“ - Габрово. Тя споделя, че "не е завиждала на богат човек, но е завиждала на умния, на аристократа по душа".