Лидерът на Хизбула се появи и призова арабите да въоръжат съпротивата в Газа
Лидерът на Хизбула се появи и призова арабите да въоръжат съпротивата в Газа / снимка: БГНЕС

Лидерът на ливанската групировка Хизбула и заклет враг на Израел шейх Хасан Насралла направи публична изява по случай Деня Ал Кудс (Деня на Ерусалим), посветен тази година на солидарността с палестинския народ в ивицата Газа, съобщи Франс прес, цитирайки свой фотограф. Това е петата публична поява на шейх Насралла, откакто се укрива след войната между Израел и Хизбула през 2006 г.

Днес той стоеше на трибуна зад завеса, която се вдигна под аплодисментите на хиляди привърженици, събрали се в зала в южен квартал на Бейрут.

Денят Ал Кудс, който се отбелязва в последния петък на Рамазана и отбелязан първо в Иран след Ислямската революция от 1979 г., тази година се отбелязва от Хизбула под лозунга "За солидарност с народа и съпротивата в ивицата Газа".

Шейх Хасан Насралла призова арабските страни и мюсюлманите да въоръжат палестинската "съпротива" в ивицата Газа и изрази готовност да предостави пълната си подкрепа, предаде Франс прес.

Насралла призова "арабските и ислямските правителства да окажат политическа, морална, медийна подкрепа и помощ в областта на въоръжаването, всяко според възможностите си".

"Ние в "Хизбула" сме били и винаги ще бъдем до народа, до всички от палестинската съпротива без изключение", допълни той. "Казваме на нашите братя в Газа: с вас сме, а колкото до ционистите, ние им казваме, че в Газа вие сте пред провал, затова не ходете към самоубийство".

"Ционистите не успяха да изпълнят нито една от целите на агресията", смята Насралла.

Според лидера на "Хизбула" израелското командване е допуснало груби грешки при подготовката на инвазията в палестинския анклав, отбеляза ИТАР-ТАСС.

"Неправилният подбор на цели говори за провал на военното разузнаване, което не можа да локализира защитните бази в Газа и ракетните складове. В резултат на бомбардировките и стрелбите загинаха много мирни жители, а силите на съпротивата съумяха да съхранят ракетния си потенциал", каза Насралла.

Източник: БТА