Лекар: Родителите прекаляват с антибиотиците при лечението на деца
Лекар: Родителите прекаляват с антибиотиците при лечението на деца / снимка: sxc.hu
Лекар: Родителите прекаляват с антибиотиците при лечението на деца
74018
Лекар: Родителите прекаляват с антибиотиците при лечението на деца
  • Лекар: Родителите прекаляват с антибиотиците при лечението на деца

Българските родители прекаляват с антибиотиците при лечението на техните деца. Това обаче е не само проблем на родителите, но и на общопрактикуващите лекари, които, поради малкото време, което имат за преглед, често предписват ненужно антибиотично лечение, от страх да не пропуснат развитието на някои по-сериозни усложнения при децата.

Това разказа пред Дарик един от най-добрите педиатри в България д-р Татяна Стоева, която работи в Клиниката по детски болести в столичната болница „Лозенец".

В предаването „Най-добрите лекари" Стоева посочи, че много малко от тези, които говорят за здравната реформа у нас, всъщност знаят наистина как би изглеждала тя, когато бъде завършена.

„Българските родители страшно много обичат да лекуват с антибиотици. Те мислят, че всяко нещо се лекува с антибиотик. Все още у нас има възможност да се купуват антибиотици без рецепти, докато в други страни това е проблем ,който е решен. Това не е само проблем на родителите, но и на голяма част от доболничната помощ, където поради затрупване с работа, много често се предписва едно ненужно антибиотично лечение", добави Стоева.

По думите й повечето студенти по медицина нямат интерес към педиатрията:

„Има хора, които стават педиатри по принуда - примерно са искали да станат кардиолози, но не са могли и са станали педиатри, има и други, за които това е било детска мечта. По принцип обаче има отлив от педиатрията. Трудно е здравеопазването в България, заради здравната реформа, която се превърна в една преекспонирана тема. В крайна сметка никой не знае - не знам дали и тези, които толкова често я споменават, знаят как тя ще изглежда в бъдеще, когато бъде завършена. Но причините и проблемите, с които сме затрупани ежедневно, са изключително много и светлина в дъното на тунела не се вижда, поне в близките десет години".