Внимание - опасната болест син език прехвърли Балкана
Внимание - опасната болест син език прехвърли Балкана / kmeta.bg

Има съмнения за животни, болни от "син език" в Северна България, тази информация изнесе д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“ (ОБДХ). Това стана по време на заседание на епизоотичната комисия към Областния управител на Габрово.

Досега се говореше за разпространение на опасната зараза в райони на юг от Стара планина. Огнища на заболяването бяха регистрирани в Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

"Успешното справяне с възникналия проблем не е по силите само на ветеринарните служби, въпреки незабавно разпоредените мерки. Необходима е подкрепа и съдействие от страна на кметовете на общини", бе категоричен д-р Георги Гинев, началник на отдел “Здравеопазване на животните” в ОБДХ.

Бяха приети мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта "син език" на територията на Габровска област:

1. Извършване на периодични клинични прегледи през две седмици на овцете в селищата от официалните ветеринарни лекари при общинските ветеринарни служби.

2. Вземане и изпращане на сондажни кръвни проби за серологично изследване от едри и дребни преживни животни съгласно разпорежданията на Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните и при възникване на съмнение за заболяването.

3. Забрана за придвижването на преживни животни. Практикуващите ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти, да не издават ветеринарно-медицински свидетелства за транспорт за придвижване на живи животни, възприемчиви към болестта "син език", с изключение на животни, предназначени за незабавно клане, след извършен клиничен преглед, термометриране и обработка с инсектицид и само за кланици на територията на областта.

4. Кметовете на кметства и кметските наместници в населените места да наложат забрана за паша на преживните животни, отглеждани в селищата, в часовете на активен летеж на куликоидите от 19:00 ч. до 08:00 ч.

5.Органите на Министерството на вътрешните работи да оказват съдействие на официални-те ветеринарни лекари и кметовете на населени места относно спазването на наложените забрани за движение и паша на преживните животни.

6. Собствениците на животновъдни обекти трябва:

- да поддържат идентификацията на животните си съгласно изискванията

- да спазват наложените възбрани за движения и паша на животните

- своевременно да уведомяват обслужващия ги лекар за заболели животни

- да извършват периодична обработка на животните и помещенията с ветеринарно-медицински препарати с репелентно действие по указания и под контрола на обслужващия ги ветеринарен лекар

- да не закупуват и въвеждат в обектите си преживни животни с неизяснен здравен статус и произход

"Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце, но не само. Наблюдават се поражения по устната лигавица. Характерен признак е наличието на задух, а болните животни куцат. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е приемано за тропическа болест характерна за Африканския континент.