Таня Христова пожела България никога да не бъде сполетявана от напаст като кабинета на Орешарски
Таня Христова пожела България никога да не бъде сполетявана от напаст като кабинета на Орешарски / DarikNews.bg

"Вчерашният ден беше един от най-хубавите. Надявам се, че България никога няма да бъде сполетявана от подобна щета или напаст, съжалявам, че използвам такива силни думи", така кметът на Габрово Таня Христова коментира оставката на кабинета Орешарски. Повод за изявлението й са неяснотите, които подходът на правителството, наложи на проекта Воден цикъл.

Проектът като цяло не е застрашен, ако има възстановяване на финансирането, тъй като е в напреднала фаза. Таня Христова определи като "предизвикателен" климатът, в който на фирмите им се налага да работят.

Малко по-рано днес, на заседание на Общинския съвет, Таня Христова отговори на обвинението на Иван Николов, съветник от левицата, че Надзорната комисия по проекта Воден цикъл не е свиквана половин година.

"Приемам критиката за липсата на ритмичност в свикването на Надзорната комисия, макар да не е определено на какъв хоризонт от време трябва да се прави това. Когато става въпрос за обществено значими важни проекти инициативността не е зле да идва от всяка една страна. Аз като кмет по всяко време съм, не бих използвала думата атакувана, по скоро съм информирана от гражданите. Дали под формата на жалба, подписка, сигнал, много рядко, но пък се случва дори под формата на благодарност, относно нещата, които стават в този град. По отношение на Водния цикъл, част от проблемите се решават съвместно, защото не е едностранно решението им.

Надзорната комисия на Водния цикъл е само една от формите. Ясната гражданска позиция би могла да намери своето изражение и в браншовите организации. Има такава на архитектите, на строителите. Те могат да са от голяма важност при изпълнението на толкова сложни проекти. Не приемам докрай критиката от гледна точка на свикването на комисията. Защото повечето от нейните членове ежедневно работят с нас - визирам всички експлоатационни дружества, структурите с отношение към неговото изпълнение.

Това е проект, който се реализира и благодарение на решенията и инициативите на Общинския съвет, особено на тези, дошли като конкретика от страната, която е срещу мен (групата на опозицията, БСП б.р.). Това ми дава спокойствие, че информираността на гражданите е на добро ниво. Дали е на най-доброто, не смея да кажа.

Иначе няма да се защитавам и да изпадам в дълбоки обяснения. Но трябва да кажа, че след онзи съвет, който се проведе в зала Възраждане през май, всъщност усилията ни по различен начин са насочени от сутрин до вечер, за мен и в часовете когато не мога да спя, в търсене на отговора на един-единствен въпрос.

Той трябва да тревожи всички нас. Как този проект, в тази ситуация при продължаващо спиране на финансиране и липса на яснота за възстановяване на финансов ресурс, ще приключи и как на Габрово да не му се наложи да посреща зимата с разкопани улици".

Целта ни е това, което сме започнали да го направим с разумно решение и добро качество. Чудеса не може да направим. Но ние сме на финала и този проект ще приключи в линейната си част".

Таня Христова специално подчерта търпението, което е проявено от жителите на Габрово по повод неудобствата, срещани от тях по улиците на града.