Изчезналият от радарите алжирски самолет вероятно се е разбил в Мали
Изчезналият от радарите алжирски самолет вероятно се е разбил в Мали / БГНЕС

Самолетът на алжирската авиокомпания "Ер Алжери", който изчезна по време на полет от Уагадугу за Алжир, се е разбил, заяви пред Ройтерс представител на алжирските авиационни власти.

"Мога да потвърдя, че самолетът се е разбил", заявил източникът, който отказал да посочи подробности за мястото и причините за катастрофата.

Според командващ мисията на ООН за стабилизиране на Мали, изчезналият самолет се е разбил в централната част на Мали, предаде ДПА. Инцидентът е станал в район между Гао и Тесалит, уточни пред агенцията генерал Коко Есиен, опровергавайки предишни съобщения, че мястото на катастрофата е в Нигер.

Изчезналият самолет на авиокомпания „Ер Алжери” се е разбил близо до селището Тилмизи, на 70 км от малийския град Гао. Това съобщи френската новинарска телевизия Бе Еф Ем, позовавайки се на информация, получена от източници в разположения в Мали френски миротворчески корпус, предаде ИТАР-ТАСС.

Алжирските авиационни власти загубиха връзка със самолета на авиокомпанията "Ер Алжери". Той изчезна в 1.55 ч. по Гринуич, около 50 минути след излитането, предаде държавната осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс.

На борда на самолета е имало 116 души - 110 пътници, двама пилоти и четирима души обслужващ персонал.

Министърът на транспорта на Буркина Фасо Жан Бертен Уедраго заяви, че самолетът, който изпълняваше полет от Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, за Алжир, поискал промяна на курса в 01.38 часа по Гринуич поради буря в района, предаде Ройтерс. Връзката със самолета беше изгубена в 1.55 ч. по Гринуич, около 50 минути след излитането му.

Транспортният министър уточни, че сред 110-те пътници имало 50 французи, 24 граждани на Буркина Фасо, шестима ливанци, петима канадци, четирима алжирци, двама граждани на Люксембург, един швейцарец, един нигериец, един камерунец и един малиец, предаде Асошиейтед прес. Официален източник в Бейрут заяви, че на борда са се намирали 20 ливанци, сред които три жени и десет деца, предаде Франс прес.

Говорител на испанската авиокомпания "Суифтеър", която е собственик на самолета МакДонъл Дъглас MD-83, нает от "Ер Алжери" за полет AH5017, съобщи, че всички членове на екипажа на изчезналия самолет - двама пилоти и четирима членове на обслужващия персонал - са граждани на Испания, предаде ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА

Изчезналият от радарите алжирски самолет вероятно се е разбил в Мали
netinfo