Членове на балетното жури си харесаха Варна за туристическа дестинация
Членове на балетното жури си харесаха Варна за туристическа дестинация / Petel.bg

Международният балетен конкурс е визитната картичка на Варна и жителите й имат специално отношение към него. Това, че той е започнал именно от морската столица ми дава увереност, че градът ни е достойна кандидатура за титлата Европейска културна столица – 2019-та. Това заяви кметът Иван Портних, който се срещна с членовете на журито на балетния конкурс, между които са представители на Русия, Корея, Аржентина, САЩ, Япония, Франция, Китай, Германия, Монако, Казахстан, Румъния и България.

Портних изказа благодарност на всички, допринесли през годините за утвърждаването на балетния конкурс и посочи, че той се провежда само месец преди Варна да бъде посетена от жури, което ще я оцени по кандидатурата й за културна столица на Европа.

Димитър Димитров – председател на фондацията „Международен балетен конкурс” и син на един от създателите му проф. Емил Димитров, благодари на общината за усилията и ентусиазма да помага за провеждането на конкурса.

Някои от членовете на журито признаха, че в началото са били скептични за нивото му, но бързо са се убедили, че то е доста високо. Други пък заявиха готовността си да се върнат във Варна само като туристи, за да се порадват на красотата на града.

Неговият председател проф. Владимир Василев от Русия се обърна към останалите с думите: „Мили деца, вие правите нещо много значимо, за което ви благодаря”.

В края на срещата Иван Портних награди проф. Василев с отличието Почетен знак на кмета на Варна.