Ситуацията със синия език към момента
Ситуацията със синия език към момента / © Dariknews.bg, архив

Референтната лаборатория за Европейския съюз е потвърдила заболяването Син език - серотип 4, което би установено в няколко области в страната. Първичното огнище на болестта е било потвърдено лабораторно на 4 юли тази година в стопанство, собственост на Пламен Чобанов, намиращо се в ивайловградското село Мандрица, съобщават от Агенцията по храните. Две от животните, показали клиника на заболяването, впоследствие умират. Епизоотичното проучване с изясняване на възможния източник на инфекцията продължава, но най-вероятно е проникнало от Гърция, със заразени „вектори“ на болестта - комари от вида Кулекоидес, предвид факта, че на територията й е констатирано заболяване от същия серотип, обясняват от Агенцията по храните.
Към момента е наложена забрани за придвижване на възприемчивите животни, продължава извършването на клинични прегледи, както и вземане на проби за серологично и вирусологично изследване.

В резултат на предприетите мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните, към 14 юли Заболяването е констатирано на територията на пет области в страната - Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол и Бургас. Свикани са областни и общински епиозоотични комисии, които са набелязали конкретни мерки за предотвратяване разпространението на болестта. За предприетите мерки своевременно е уведомена и Европейската комисия, както и ветеринарните власти на съседните държави. Неблагоприятна епизоотична обстановка оказва негативно влияние, не само на територията на страната но и на тази на Европейския съюз. Изходният пункт Капитан Андреево, който е на пътя на основния коридор за превоз на живи животни от страни-членки на Европейския съюз към Турция и други трети страни, попада в предпазната зона и следва транзитът на живи животни да се извършва при спазване на конкретни предпазни мерки, посочени в чл. 9 на регламент на Европейския съюз, допълват информацията от Агенцията по храните.